Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи платити профвнески із зарплати за сумісництвом?

August 8, 2018

Працівник має основне місце роботи і сумісництво в одній установі. Чи зобов'язаний він платити внески із зарплати за сумісництвом?

Відповідно до п. 3.1 Рекомендацій щодо порядку сплати та обліку членських профспілкових внесків, затверджених постановою президії Федерації професійних спілок від 21.09.06 р. № П-6-15 (далі – Рекомендації № П-6-15), місячна заробітна плата члена профспілки включає суму зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, нарахованих за основним місцем роботи, а також за сумісництвом.

Якщо працівник має основну роботу і сумісництво в одній установі та є членом первинної профспілки цієї установи, то, скоріш за все, для обох посад діє одна первинна профспілка.

Проте не існує норми щодо сплати внесків з усіх видів доходів. Натомість відповідно до п. 4.3 та 4.4 Рекомендацій № П-6-15 внески утримуються або сплачуються готівкою із зарплати за основним місцем роботи.

Тобто без письмової заяви члена профспілки щодо утримання внесків із його зарплати за сумісництвом бухгалтерія установи не має права утримувати такі внески, а уповноважений первинної профспілки – вимагати сплати внесків із цієї зарплати готівкою.

Водночас із зарплати, нарахованої члену профспілки не за основним місцем роботи (сумісництво, видання літератури, мистецтво, педагогічна робота тощо), внески можуть утримуватися за його письмовою заявою в безготівковій формі за місцем фактичного нарахування зарплати і перераховуватися профспілці, членом якої він є, або за його бажанням сплачуватися готівкою за відомістю скарбникові первинної профспілки за місцем перебування на профспілковому обліку (п. 4.6 Рекомендацій № П-6-15).

Так само сплачуються щомісячні внески в разі, якщо основне місце роботи (навчання) і профспілкового обліку члена профспілки не збігаються з місцем отримання основної зарплати (стипендії). Наприклад, студент ординатури проходить практику і отримує зарплату в лікарні, а є членом профспілки університету.

Отже, внески із зарплати за сумісництвом сплачуються лише за бажанням члена профспілки.

Джерело: "Баланс-Бюджет" № 32, який вийшов з друку 06.08.18 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!