Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Об’єднана звітність з ЄСВ та ПДФО: відповідаємо на запитання

April 16, 2021

Що змінилося? З 01.04.21 р. стартувало подання нової звітної форми – об’єднаного звіту з ЄСВ та ПДФО (далі – розрахунок). Зараз бухгалтери заповнюють розрахунок за I квартал. І відразу ж у них з’явилося безліч запитань. На найпопулярніші з них відповімо сьогодні в консультації.

Нова форма і порядок її заповнення затверджені наказом Мінфіну від 13.01.15 р. № 4 у редакції наказу Мінфіну від 15.12.20 р. № 773 (далі – Порядок № 4). При відповідях орієнтуватимемося на цей документ.

Новий Кодифікатор

У заголовній частині розрахунку в рядку 032 потрібно зазначити код згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць і територій територіальних громад. Підкажіть, це якийсь новий код?

У рядку 032 заголовної частини розрахунку потрібно зазначити код Кодифікатора за місцем розташування платника або його відокремленого підрозділу, якщо розрахунок подається за відокремлений підрозділ (п. 1 розд. III Порядку № 4).

Так, це нові коди, які з’явилися у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою України.

Новий Кодифікатор адміністративно-терито­ріальних одиниць і територій територіальних громад (КАТОТТГ), затверджений наказом Мінрегіону від 12.01.21 р. № 3, діє з 12 січня 2021 року. А до цієї дати діяв Класифікатор об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ).

Якщо розрахунок заповнюється в електронній формі, наприклад через програмне забезпечення «M.E.Doc», то код із Кодифікатора ставиться автоматично. Але при цьому програма просить перевірити правильність зазначеного коду. І це обов’язково потрібно зробити!

Що буде, коли код в рядку 032 розрахунку зазначено неправильно?

Якщо податкова звітність буде подана із «чужим» кодом, то «ваш» податковий орган її не отримає. Тобто в податковому органі за місцем розташування платника буде зафіксовано факт неподання або несвоєчасного подання податкової декларації.

Тоді, на думку ДПС (зокрема, на думку Головного управління ДПС в Одеській області), платника можуть оштрафувати на підставі ст. 120 Податкового кодексу. Розмір штрафу – 340 грн за перше таке порушення і 1 020 грн – за повторне порушення.

Як знайти потрібний код у новому Кодифікаторі?

У Кодифікаторі код свого населеного пункту можна знайти, керуючись такими позначеннями.

  • «Перший рівень» – АР Крим, області, міста, що мають спеціальний статус;
  • «Другий рівень» – райони в областях та АР Крим;
  • «Третій рівень» – території територіальних громад в областях, територіальні громади АР Крим;
  • «Четвертий рівень» – міста, селища міського типу, села, селища (населені пункти);
  • «Додатковий рівень» – райони в містах (у т. ч. в містах, що мають спеціальний статус).

Також для позначення категорії об’єкта в Кодифікаторі введено такі скорочення:

  • О – АР Крим, області;
  • К – міста, що мають спеціальний статус;
  • Р – райони в областях та АР Крим;
  • Н – території територіальних громад (назви територіальних громад) в областях, територіальні громади АР Крим;
  • М – міста;
  • Т – селища міського типу;
  • С – села;
  • Х – селища;
  • В – райони в містах.

Приклад

Знайдемо код для м. Вінниці. Міста (позначення М) належать до четвертого рівня (відповідає четвертій графі в кодифікаторі) і потрібний нам код буде UA05020030010063857 (нижче в таблиці виділено жирним штрифтом).

ФРАГМЕНТ

<...>

Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць
та територій територіальних громад

Перший
рівень

Другий
рівень

Третій
рівень

Четвертий
рівень

Додатковий рівень

Категорія об’єкта

Назва об’єкта

...

...

...

...

...

...

...

UA05000000
000010236

UA050200000
00026686

UA05020030
000031457

   

H

Вінницька

UA05000000
000010236

UA050200000
00026686

UA05020030
000031457

UA05020030010063857

 

M

Вінниця

<...>

Інформація про працівників

Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Чи потрібно нам відображати дані про неї в додатку 2 до розрахунку?

Ні, цього робити не потрібно. Додаток Д2 формується і подається тільки районними (міськими) управліннями праці та соціального захисту населення. Саме вони щоквартально відображають відомості за кожною застрахованою особою (п. 2 розд. IV Порядку № 4).

У лютому 2021 року працівник підприємства весь місяць перебував у відпустці за свій рахунок, тому дохід йому не нараховувався. У січні та березні цей співробітник працював, і йому була нарахована заробітна плата. Як відобразити в розрахунку інформацію про такого працівника?

Почнемо з додатка Д1. У цьому додатку:

  • за січень і березень – інформацію про зарплату працівника відображаємо в загальному порядку;
  • за лютий – зарплату не показуємо, оскільки її немає. При цьому у графі 13 зазначаємо кількість днів відпустки за свій рахунок та у графі 14 – кількість календарних днів перебування у трудових відносинах із цим працівником. Оскільки він не працював весь місяць і дохід йому не нараховували, то ЄСВ також не буде нараховано (відсутня база для його нарахування).

Увага! Цього працівника не слід включати до показника «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нарахована заробітна плата» за лютий (ряд. 105 у заголовній частині розрахунку).

У додатку 4ДФ:

  • за січень і березень – інформацію про зарплату цього працівника відображаємо в загальному порядку;
  • за лютий – відомості про працівника не наводимо. Адже якщо протягом звітного податкового періоду дохід працівникові не нараховувався і не виплачувався, то відомості про цього працівника в розрахунку не зазначають (ЗІР, категорія 103.25).

Цього працівника також не включаємо до показника рядка 04 «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» додатка 4ДФ за лютий, оскільки до цього показника входять тільки працівники, яким був нарахований дохід з ознакою «101» (зарплата).

Додаток 4Ф

Яку інформацію слід відображати в розд. ІІ додатка 4ДФ до Податкового розрахунку? Чи потрібно тут повторювати загальну суму нарахованого доходу і податку з розд. І?

Ні, повторювати суму доходу і суму податку з розд. І у другому розділі не потрібно. У розд. II додатка 4 ДФ наводиться тільки інформація:

  • про загальну суму доходу, нарахованого у вигляді відсотків, і про суми нарахованого на цей дохід і перерахованого до бюджету ПДФО та ВЗ;
  • загальну суму нарахованого і виплаченого доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею і про відповідні суми ПДФО та ВЗ.

Тут також є рядки «Військовий збір» і «Військовий збір – виключення». Ці рядки призначені для виправлення помилок за минулі періоди (до 01.01.21 р.). Тобто в цих рядках не потрібно зазначати загальну суму ВЗ, наведену в першому розділі за поточний період.

Джерело: "Баланс" № 15, який виходить з друку 19.04.21 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!