Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи потрібна ліцензія на зберігання пального, якщо після ідентифікації об’єкт не визнано об’єктом підвищеної небезпеки?

November 5, 2019

Сільгосппідприємство має у власності склад, де зберігає пальне. Після проведення ідентифікації потенційно небезпечного об’єкта (склад із пальним) установлено, що цей об’єкт не належить до об’єктів підвищеної небезпеки. Чи обов’язково за таких обставин підприємству отримувати ліцензію на право зберігання пального (далі – ліцензія)?

Так, сільгосппідприємству потрібна ліцензія. Розберемося чому.

У власності або користуванні суб’єкта господарювання (далі – СГ) перебуває склад із пальним, тобто речовиною, яка є вибухонебезпечною, тому такий об’єкт наразі потенційно небезпечний. Якщо у СГ є потенційно небезпечні об’єкти, на яких використовується, виготовляється, переробляється, зберігається чи транспортується небезпечна речовина, він має його ідентифікувати.

Порядок ідентифікації та обліку об’єктів підвищеної небезпеки встановлено постановою КМУ від 11.07.02 р. № 956 (далі – Порядок № 956).

Ідентифікація є обов’язковою. Для цього СГ звертається до профільної організації або проводить ідентифікацію самостійно. Звертаємо увагу: для її проведення необхідні знання інженерного та технічного характеру. Тож бухгалтеру буде важко зробити це самостійно.

За результатами ідентифікації СГ складає повідомлення за формою ОПН-1, наведеною в додатку 1 до Порядку № 956 (далі – повідомлення), і протягом двох тижнів надсилає його до обласного управління Держпраці, ДСНС, Держекоінспекції, санепідемслужби, Держархбудінспекції, місцевої держадміністрації або виконкому місцевої ради (п. 18 Порядку № 956). Як бачимо, список адресатів доволі значний. Але найголовнішим можна вважати Держпраці, адже саме ця служба веде Державний реєстр об’єктів підвищеної небезпеки (далі – Реєстр) та включає до нього об’єкти на підставі повідомлень.

За результатами ідентифікації Держпраці може прийняти такі рішення:

  • об’єкт належить до категорії об’єктів підвищеної небезпеки. Тоді підприємство має розробити декларацію безпеки об’єкта підвищеної небезпеки (виготовляється платно приватними організаціями). Декларація підлягає експертизі, яку проводять спеціалізовані СГ. Об’єкт включається до Реєстру;
  • об’єкт не належить до об’єктів підвищеної небезпеки. У такому разі декларація не складається. Підприємство не витрачає зайві кошти на її підготовку та експертизу.

Навіщо усе це потрібно? Для отримання ліцензії. Відповідь управління Держпраці в області про віднесення або невіднесення об’єкта до небезпечних та результати ідентифікації необхідна експертній організації, яка проводить для СГ експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва. На підставі позитивного висновку такої експертизи СГ отримає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (п. 9 Порядку видачі дозволів, затверджений постановою КМУ від 26.10.11 р. № 1107).

Як відомо, дозволи входять до пакету документів, які подаються для отримання ліцензії (ст. 15 Закону від 19.12.95 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального»).

Отже, існує певний алгоритм дій, за відсутності в якому хоча б однієї дії СГ не зможе отримати ліцензію та зберігати пальне: ідентифікація потенційно небезпечного об’єкта (місце, де зберігається пальне), складання повідомлення та його направлення до всіх перелічених вище органів, отримання відповіді Держпраці про віднесення/невіднесення об’єкта до об’єктів підвищеної небезпеки, передання цих документів експерту, отримання позитивного висновку експерта, звернення до Держпраці області та отримання дозволів, подання пакету документів до податкової за місцем розташування місць зберігання на ліцензію, отримання ліцензії.

І якщо у відповіді обласного управління Держпраці сказано, що за результатами ідентифікації склад із пальним визначено як об’єкт, який не належить до об’єктів підвищеної небезпеки, тому не підлягає включенню до Реєстру, це ще не означає, що ліцензія не потрібна. Ліцензію однаково доведеться отримувати.

Джерело: "Баланс-Агро" № 40, який вийшов з друку 28.10.19 р.

⤷ ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ ⤶

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!