Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як набути статусу безробітного у період воєнного стану?

May 10, 2022

Про що ця стаття? Ми розглянемо, яким чином фізичним особам зараз можна зареєструватися у службі зайнятості, як подати документи, у тому числі в електронній формі, а також які особливості набуття статусу безробітного передбачені для переселенців.


Актуальність питання

У зв’язку із введенням воєнного стану в Україні більшість роботодавців опинилися в дуже складному становищі: багато підприємств і підприємців були вимушені призупинити свою діяльність з різних причин. Наприклад, деяким роботодавцям довелося розстатися зі своїми працівниками через руйнування виробничих та адміністративних будівель, викликані ворожими атаками, або через припинення торговельних стосунків з контрагентами на період війни.

У результаті велика кількість українців залишилася без роботи, а багато з них при цьому ще й стали переселенцями. Тобто розширилося коло осіб, які потребують отримання допомоги по безробіттю. Тому КМУ була прийнята постанова, яка спрощує процедуру реєстрації безробітних на період воєнного стану. Це постанова від 19.03.2022 № 334 (далі – Постанова № 334), яка набула чинності з 23.03.2022.

Загальні положення

Основні моменти реєстрації як безробітного регламентуються:

У період воєнного стану норми цих документів застосовуються з огляду на Постанову № 334.

До відома! Безробітний – ця особа віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерел існування, готова і здатна стати до роботи (п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону № 5067).

Хто може отримати статус безробітного?

Згідно зі ст. 43 Закону № 5067, статус безробітного може набути:

  • особа працездатного віку до призначення пенсії (у т. ч. на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова і здатна стати до роботи;
  • особа з інвалідністю, яка не досягла встановленого ст. 26 Закону від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку й отримує пенсію з інвалідності або соціальну допомогу відповідно до Законів від 16.11.2000 № 2109-III «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю» та від 18.05.2004 № 1727-IV «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»;
  • особа молодше 16 років, яка раніше мала роботу і була звільнена у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, зокрема припиненням або перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності (штату) працівників.

Що треба зробити для отримання статусу безробітного?

Треба подати до центру зайнятості (у т. ч. засобами електронної ідентифікації) заяву про надання статусу безробітного. Причому ви можете звернутися до будь-якого центру зайнятості на власний вибір, тобто без прив’язки до свого місця проживання (реєстрації). Це може бути міський, районний, міськрайонний центр зайнятості або філія регіонального центру зайнятості (далі – центри зайнятості) (п. 17 Порядку № 792).

Подання заяви і документів

Особливості для переселенців

Повний текст консультації див. у "Баланс" № 17 від 26 квітня 2022 року

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!