Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Завищили від’ємне значення – очікуйте на податкове повідомлення-рішення

April 10, 2017

Відповідно до вимог п. 58.1 Податкового кодексу (далі – ПК), якщо за результатами перевірки контролюючим органом встановлено факт, зокрема, завищення розміру від’ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованої платником податків, контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.
Відзначимо, що Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків затверджено наказом Мінфіну від 28.12.15 р. № 1204 (далі – Порядок № 1204).
Пунктом 1 Порядку № 1204 визначено, що у випадках, якщо дані перевірки результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать про завищення від’ємного значення суми ПДВ платника податків, яка заявлена у податкових деклараціях, уточнюючих розрахунках, контролюючий орган визначає зменшення від’ємного значення суми ПДВ і складає податкове повідомлення-рішення за формою «В4».
Якщо контролюючий орган під час перевірки встановлює факт завищення платником податку від’ємного значення сум ПДВ, яке залишилося непогашеним станом на 1 липня 2015 року в податковій звітності з ПДВ, що призвело до завищення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, визначеної п. 2001.3 ПК, до такого платника податку, крім штрафів, передбачених ст. 123 ПК, застосовується штраф у розмірі 10 % суми завищення від’ємного значення.
До від’ємного значення належить від’ємне значення сум ПДВ, що залишилося непогашеним станом на 1 липня 2015 року, що обліковується в звітності з ПДВ та включає:
• від’ємне значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду;
• непогашене від’ємне значення попередніх звітних (податкових) періодів на кінець поточного звітного (податкового) періоду.
Штрафні санкції, передбачені ст. 123 ПК, застосовуються у випадках, якщо за результатами перевірки зменшено залишок від’ємного значення ПДВ та внаслідок цього зменшено суму бюджетного відшкодування або донараховано суму податкового зобов’язання з ПДВ.
Разом з тим у таких випадках Порядком № 1204 передбачено направлення податкових повідомлень-рішень за іншими формами, зокрема за формами: «Р», «В1» або «В3».

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!