Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Заповнення звіту з ЄСВ у випадку зміни сумісництва на основне місце роботи

December 19, 2016

ДФС у листі від 16.11.2016 р. № 36884/05-10 повідомляє, якщо протягом звітного періоду страхувальником із застрахованою особою було розірвано трудовий договір, а потім знову укладено, на таку застраховану особу робиться два записи в таблиці 5 додатка 4: у першому зазначається дата закінчення роботи за сумісництвом з відповідною категорією особи у графі 7, у другому - дата початку роботи за основним місцем роботи (за сумісництвом). Дана норма застосовується як у випадку зміни основного місця роботи на роботу за сумісництвом (або навпаки), так і у випадку зміни сумісництва на основне місце роботи (без припинення трудових відносин), адже в таблиці 5 обов'язковим до заповнення є реквізит 07 "категорія особи" (1 - наймані працівники з трудовою книжкою, 2 - наймані працівники (без трудової книжки)).
Щодо однієї застрахованої особи допускається декілька записів у таблиці 6 додатка 4. Зазначена таблиця містить реквізит 22 "Ознака наявності трудової книжки (1 - так, 0 - ні)", у цьому реквізиті заповнюється значення "1", якщо особа працює на підставі укладеного трудового договору із оформленням трудової книжки та із занесенням до неї запису про працевлаштування, або значення "0" - якщо особа працює за сумісництвом.
Тому у випадку зміни сумісництва на основне місце роботи без припинення трудових відносин протягом звітного періоду для такого працівника в таблиці 6 додатка 4 необхідно заповнювати два рядки. У кожному з них слід окремо зазначати заробітну плату й нарахований єдиний внесок як для основного працівника та як для сумісника (зазначивши у графі 22 відповідну "ознаку наявності трудової книжки"). У графі 15 "Кількість календарних днів перебування у трудових / цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця" зазначається інформація про кількість календарних днів трудових відносин у звітному місяці лише в одному рядку, де відображено дані про суми нарахованої зарплати за основним місцем роботи.
Стосовно ситуації, що стосується мобілізованого працівника, який загинув, повідомляємо, що таблиця 5 додатка 4 призначена для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб. Подається страхувальником, зокрема, якщо протягом звітного періоду було укладено або розірвано трудовий договір (цивільно-правовий договір, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань) із застрахованою особою.
Якщо в таблиці 5 додатка 4 страхувальник не зазначив будь-якої дії щодо застрахованої особи з тих, що передбачені п. 8 р. IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, він подає Звіт за попередній період, який містить: титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) із зазначенням типу форми "додаткова" та таблицю 5 із зазначенням типу форми "додаткова", яка містить дані на цю застраховану особу.
Оскільки роботодавець отримав свідоцтво про смерть працівника, то вказаний документ є підставою для відображення дати закінчення трудових відносин із застрахованою особою в таблиці 5 додатка 4.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Zapolnenie-otcheta-po-ESV-v-sluchae-izmeneniya-sovmestitelstva-na-osnovnoe-mesto-raboty

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!