Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Заповнення ф. 1ДФ за операції купівлі-продажу нерухомості

February 28, 2017

Порядок оподаткування операцій з продажу об'єктів нерухомого/рухомого майна регулюється статті 172 - 173 розд. IV Податкового кодексу (далі - ПК).
Згідно п. 172.4. ПК нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчені договори купівлі-продажу (міни) нерухомого / рухомого майна, про вартість кожного договору та про суму сплаченого податку на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) у порядку, встановленому гол. IV ПК для податкового розрахунку.
У разі продажу (обміну) об'єкта рухомого майна за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента чи фізичної особи - підприємця або укладення та оформлення договорів відчуження транспортних засобів у присутності посадових осіб органів, що здійснюють реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів, такий посередник або відповідний орган виконує функції податкового агента стосовно подання до контролюючого органу інформації про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку, а платник податку під час укладення договору зобов'язаний самостійно сплатити до бюджету податок з доходу від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна.
При цьому, фізичною особою - платником податку, визначається сума податку на доходи фізичних осіб та самостійно сплачується до бюджету через банківські установи.
Форму податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (ф. 1ДФ) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку затверджений наказом Мінфіну від 13.01.15 р. № 4 (далі - Порядок № 4).
Оскільки за операцією купівлі-продажу нерухомого / рухомого майна між фізичними особами нотаріус / юридична особа - посередник виконує функції податкового агента лише в частині надання інформації контролюючим органам і не зобов'язаний нараховувати, утримувати та сплачувати податок на доходи фізичних осіб до бюджету з доходу платника податку, одержаного від продажу відповідного об'єкта, то в податковому розрахунку за ф. 1ДФ заповнюються такі графи:
• графа 1 - порядковий номер кожного рядка, що заповнюється;
• графа 2 - податковий номер або серія та номер паспорта;
• графа 3а - сума доходу платника податку, одержаного від продажу нерухомого / рухомого майна;
• графа 4а - сума податку, що підлягає сплаті в бюджет;
• графа 4 - сума фактично перерахованого податку;
• графа 5 - код ознаки доходу.
Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб, наведеного у додатку до Порядку № 4, суми доходів від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна згідно з положеннями ст. 172 ПКУ відображаються за ознакою доходу «104», суми доходів від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна згідно з положеннями ст. 173 - під ознакою доходу «105».
Крім цього, нотаріусам необхідно відображати в податковому розрахунку за ф. 1ДФ військовий збір за посвідчених ними договорами з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна між фізичними особами, а також виданих свідоцтв про право на спадщину та / або посвідчення договорів дарування. При цьому в рядку «Військовий збір» розд. 2 податкового розрахунку за ф. 1ДФ проставляються загальні суми виплаченого доходу та фактично утриманого (перерахованого) військового збору.

(категорія 103.25 "ЗІР").

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Zapolnenie-f-1DF-po-operacii-kupli-prodazhi-nedvizhimosti.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!