Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Закупівля ВРХ у населення: документування на фермі

May 23, 2014

Основним документом, який є підставою для оприбуткування закуплених у населення тварин на ферму, є Акт на закупівлю тварин у населення (сільгоспоблік, форма № 95б, затверджена наказом Мінсільгоспа СРСР від 30.03.81 р. № 260-2) (докладніше про його складання читайте в «БАЛАНС-АГРО», 2014, № 14, с. 21–24). Акт складається підзвітною особою, яка відряджалась для закупівлі тварин.

Для оприбуткування великої рогатої худоби (далі – ВРХ), придбаної з метою її дорощування і відгодівлі або забою, достатньо акта за формою № 95б. Решту витрат, пов’язаних із закупівлею ВРХ (витрати на транспортування і годівлю тварин, заробітну плату працівників, зайнятих перевезенням тварин, відповідні нарахування на зарплату (ЄСВ), витрати на відрядження та інші витрати, безпосередньо пов’язані із закупівлею худоби у населення), включають до первісної вартості такої ВРХ за первинними документами, що підтверджують здійснені витрати.

Дещо іншим є порядок документування ВРХ, придбаної для поповнення основного стада (довгострокові БА). Окрім форми № 95б слід скласти Акт приймання довгострокових біологічних активів тваринництва (формування основного стада тварин) (сільгоспоблік, форма № ДБАСГ-2, затверджена наказом Мінагрополітики від 21.02.08 р. № 73, див. фрагмент у кінці консультації «Закупівля ВРХ у населення: документування на фермі» у «БАЛАНС-АГРО» № 20, який вийде з друку 26.05.14 р.

Про документальне оформлення операцій із закупівлі ВРХ у фізосіб, які не є підприємцями, та оподаткування виплачених їм доходів див. у «БАЛАНС-АГРО», 2014, № 14, с. 21–24.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!