Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Законодавче зменшення податкового тиску: огляд Закону № 655

August 21, 2015

З 1 вересня цього року набуває чинності Закон від 17.07.15 р. № 655-VIII (далі – Закон № 655), норми якого повинні зменшити податковий тиск на суб`єктів господарювання. Закон вносить зміни до Податкового кодексу (далі – ПК). Зміни і справді позитивні для платників податків, і ми хочемо назвати вам найбільш важливі.

1. Установлено заборону на використання акта перевірки як підстави для висновків щодо взаємовідносин платника податків із його контрагентами у випадку, якщо за результатами перевірки податкове повідомлення-рішення платникові податків не направлене або не вручене.

Не секрет, що саме такі акти доставляли суб`єктам господарювання останнім часом велику кількість проблем. З одного боку, акт, на підставі якого не винесене повідомлення-рішення, неможливо оспорити (виходячи з усталеної судової практики), а з іншого боку – контролюючі органи використовували такі акти для покарання контрагентів шляхом донарахування їм податкових зобов`язань за невизнаними в актах операціями. Сподіваємося, що внесена зміна усуне цю несправедливість.

2. Платників податків звільнили від нарахування пені у разі самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності. Правда, скористатися цією пільгою можна тільки протягом 90 календарних днів після закінчення строку, установленого для сплати грошового зобов`язання за уточнюваною податковою звітністю. А якщо помилка виправляється пізніше, то пеня нараховуватиметься у звичайному порядку.

3. Платників податків, чиї доходи за попередній (звітний) рік становили менше 20 млн грн, тимчасово – до 31.12.16 р. включно – звільнили від сплати штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов`язання. Скористатися цим послабленням платник податків зможе, якщо сплатить донараховані йому податкові зобов`язання у встановлені ПК строки – без оскарження податкового повідомлення-рішення. Проте візьміть до уваги, що це правило не діє, якщо платникові податків податкове зобов`язання із цього ж податку донараховане повторно протягом року.

4. Платникам податків, які подають податкову звітність поштою, тепер можна це зробити не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації (раніше – не пізніше ніж за 10 днів до закінчення цього строку).

5. Конкретизовано, які відомості повинен містити наказ контролюючого органу про проведення перевірки – копія такого наказу повинна бути пред`явлена платникові податків до початку проведення перевірки.

6. Уточнено і доповнено критерії віднесення заборгованості до статусу безнадійної. Зокрема, безнадійною вважається заборгованість суб`єктів господарювання, визнаних у встановленому законом порядку банкрутами або припинених як юрособи у зв`язку з ліквідацією.

 

Більш докладний огляд Закону див. у журналі „БАЛАНС” від 25.08.15 р. № 68-69.

 

Новини за темою:

Податковий тиск на платників податків буде знижено вже з 1 вересня

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!