Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Закон про житлово-комунальні послуги прийнято

November 10, 2017

Прийнято законопроект № 1581-д «Про житлово-комунальні послуги», який регулює відносини, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг.
Згідно із Законом, «житлово-комунальні послуги – результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг».
Предметом регулювання цього Закону є відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг із постачання та розподілу електричної енергії та природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках.
Згідно із Законом, «не є предметом регулювання цього Закону відносини, що виникають між співвласниками, а також між співвласниками та об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку при забезпеченні потреб співвласників шляхом самозабезпечення».
Норми цього Закону застосовуються з урахуванням особливостей, установлених законами, що регулюють відносини у сферах постачання та розподілу електричної енергії і природного газу, постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.
Закон визначає державну політику в сфері житлово-комунальних послуг, повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг, перелік житлово-комунальних послуг, учасників правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг, виконавців комунальних послуг, права та обов’язки споживачів і виконавців комунальних послуг та управителів, порядок оплати житлово-комунальних послуг, установлює ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги, порядок надання житлово-комунальних послуг тощо.
Закон передбачає, що інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності здійснюється виконавцями відповідних послуг у порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері житлово-комунального господарства.
Законом передбачена відповідальність за неналежне виконання договору та визначено порядок оформлення претензій споживачів.
Закон набуває чинності із дня, що настає за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців із дня набуття чинності цього Закону, крім п. 7 ч. 1 ст. 7, п. 10 ч. 2 та п. 2 ч. 4 ст. 7; ч. 3 ст. 11; абзаців першого та другого ч. 5 ст. 18; ч. 1 ст. 26, які вводяться в дію з 1 січня 2019 року.
Закон прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та техніко-юридичними правками.

За матеріалами офіційного веб-порталу Верховної Ради.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!