Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Закон щодо децентралізації повноважень з держреєстрації нерухомості набув чинності з 13 грудня

December 15, 2015

13 грудня набув чинності Закон, яким внесено зміни до Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".
Зокрема, встановлено, що держреєстрація права власності та інших речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах АР Крим, області, міст Києва та Севастополя, крім держреєстрації права власності та інших речових прав, що проводиться нотаріусами незалежно від місцезнаходження нерухомого майна.
Державній реєстрації прав підлягають:
1) право власності;
2) речові права, похідні від права власності: право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншою капітальною спорудою (їх окремою частиною), що виникає на підставі договору найму (оренди) будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладеного на строк не менш як 3 роки; іпотека; право довірчої власності; інші речові права відповідно до закону;
3) право власності на об'єкт незавершеного будівництва;
4) заборона відчуження та арешт нерухомого майна, податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження.
Виконавчі органи сільських, селищних та міських рад (крім міст обласного та/або республіканського АР Крим значення) набувають повноважень у сфері держреєстрації прав у разі прийняття відповідною радою такого рішення.
Акредитованим суб'єктом може бути юрособа публічного права, у трудових відносинах з якою перебуває не менше ніж 3 держреєстратори, та яка до початку здійснення повноважень у сфері держреєстрації прав уклала:
- договір страхування цивільно-правової відповідальності з мінімальним розміром страхової суми у 1000 мінімальних розмірів зарплати, встановленої законом на 1 січня календарного року;
- договір з іншим суб'єктом держреєстрації прав та/або нотаріусом (у разі коли акредитований суб'єкт здійснює повноваження виключно в частині забезпечення прийняття та видачі документів у сфері держреєстрації прав).
Також  встановлено, що у Держреєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об'єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: підприємства як єдині майнові комплекси, житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення.
Якщо законодавством передбачено прийняття в експлуатацію нерухомого майна, держреєстрація прав на таке майно проводиться після прийняття його в експлуатацію.
Право власності на підприємство як єдиний майновий комплекс, житловий будинок, будівлю, споруду, а також їх окремі частини може бути зареєстровано незалежно від того, чи зареєстровано право власності чи інше речове право на земельну ділянку, на якій вони розташовані.
Право власності на квартиру, житлове та нежитлове приміщення може бути зареєстровано незалежно від того, чи зареєстровано право власності на житловий будинок, будівлю, споруду, а також їх окремі частини, в яких вони розташовані.

Закон від 26.11.15 р. № 834-VIII набув чинності з 13.12.15 р. (”Голос України” від 12.12.15 р. № 235).

Новини за темою:
Опубліковано закони щодо реєстрації підприємців та нерухомості

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!