Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зарахування до стажу періоду догляду за дитиною у контексті пенсійної реформи

October 17, 2017

До страхового стажу зараховуються періоди, протягом яких особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню і за які щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до трудового стажу для призначення пенсії до 01.01.04 р., зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.
Так, до 01.01.04 р. до трудового стажу включалися всі періоди перебування у трудових відносинах, в тому числі у періоди відпусток:
• для догляду за дитиною до трьох років;
• у зв’язку з вагітністю та пологами;
• для догляду за дитиною згідно медичного висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.
Також до трудового стажу до 01.01.04 р. включався час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку.
Починаючи з 01.01.04 р. час догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку зараховується до страхового стажу матері при умові, якщо особа доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку та при умові отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Із 01.01.05 р. внески за ці періоди сплачуються за рахунок коштів держбюджету.
Сплата внесків за періоди перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами проводиться з 01.07.13 р.
Також передбачені положення щодо врахування при визначенні права на призначення пенсії за віком, зокрема, періодів:
• перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 01.01.04 р. по 30.06.13 р. включно;
• перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 01.01.04 р. до часу запровадження сплати страхових внесків за жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Офіційний сайт Мінсоцполітики.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!