Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

За порушення держреєстрації нерухомості зможуть карати уголовкой і штрафом

December 16, 2016

У Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 5531 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту діяльності державних реєстраторів».
Проектом Закону пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, доповнивши Розділ XV Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та злочини проти журналістів» статтями, які встановлюють кримінальну відповідальність та штраф за втручання у діяльність державного реєстратора, а також:
1. Втручання в будь-якій формі у здійсненні повноважень державним реєстратором, вплив у будь-якій формі на державного реєстратора з метою перешкодити виконанню обов'язків, покладених на нього законом, або добитися прийняття незаконного рішення, або вчинення в будь-якій формі перешкод до здійснення законної діяльності державного реєстратора — карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 грн до 17 тис. грн) або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.
2. Ті ж дії, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, або поєднані із застосуванням або загрозою таких дій його близьких родичів, — караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на цей же термін.
3. Діяння, передбачені частинами 1 або 2 цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або організованою групою, або службовою особою з використанням свого службового становища, — караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на цей же строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.
4. Також дії, передбачені частинами 1-3 цієї статті, що мали наслідком внесення державним реєстратором до реєстру записів, прийняття рішень чи вчинення реєстраційних дій, не відповідають вимогам закону або зробили неможливим здійснення державним реєстратором законних реєстраційних дій, або якщо ці діяння заподіяли, — караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.
Крім цього, проектом Закону передбачено уточнення щодо того, які саме особи відносяться до державних реєстраторів, у зв'язку з чим запропоновано доповнити відповідну статтю Кримінального закону приміткою такого змісту: «Державний реєстратор — це посадова особа, яка діє від імені держави, представляє його інтереси і наділяється владними повноваженнями з метою засвідчення факту виникнення, зміни або припинення суб'єкта права шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру та здійснення державного обліку та контролю за законністю вищевказаних дій».
Проект розроблено з метою забезпечення державних гарантій діяльності державних реєстраторів, захисту прав осіб, які здійснюють реєстраційні дії, осіб, які звертаються за отриманням відповідних адміністративних послуг, а також введення кримінальної відповідальності за протиправне втручання в діяльність державних реєстраторів.
Також з метою зменшення ризиків внесення, всупереч вимогам закону запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Za-narushenie-gosregistracii-nedvizhimosti-smogut-nakazyvat-ugolovkoj-i-shtrafom

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!