Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Взяти іпотеку стає все складніше

March 28, 2016

Ринок іпотечного кредитування швидше мертвий, ніж живий. І банкіри, і позичальники «обпеклися» в цьому сегменті, тому надмірної активності тепер ніхто не проявляє. Потенційному позичальникові досить складно знайти комфортні умови, коли його заявку готові розглянути всього з десяток банків.

Гроші в стіни
Криза помітно прорідила як ряди українців, охочих купити житло, так і список банків, готових видавати іпотечні кредити. FinClub вивчив сайти найбільших 50 банків на предмет наявності програм іпотечного кредитування. Іпотеку просувають менше третини з них. Все ще непросто позичити грошей у банку на покупку квартири і на первинному, і на вторинному ринку. FinClub виявив 9 банків, що працюють з «первинкою», і 13 – з «вторинкою». З першого списку лише банк «Аркада» працює тільки з об’єктами, що будуються. З новими об’єктами не працюють Діві Банк, Марфін Банк, ТАСкомбанк, ПриватБанк і ОТП Банк.
Інші банки хоч і просувають іпотеку, але дають її далеко не всім. Рішення про видачу кредиту та умови його погашення приймається в кожному випадку індивідуально.
Мінімальні суми іпотечних кредитів становлять від 10 тис. грн – в Укргазбанку, до $ 10 тис. в гривневому еквіваленті – у Креді Агріколь Банку. Максимальний же ліміт у багатьох банків не перевищує рівня 0,5-1,5 млн грн. Більше готові видавати, принаймні це декларують, ТАСкомбанк (2 млн грн) і Креді Агріколь Банк. Останній з них в Києві обіцяє позичати позичальникам до $ 200 тис. в еквіваленті (5,34 млн грн). Багато установ, наприклад, Ощадбанк, Кредобанк і ВіЕс Банк, зовсім на своїх сайтах не повідомляють клієнтам інформацію про ліміти.
Частка авансу, який сплачує потенційний позичальник, все так само дуже висока. Найчастіше банки просять клієнта внести мінімальний початковий платіж в розмірі 20-30 % від ціни угоди. При додатковій заставі Ощадбанк готовий знизити початковий внесок до 10 %, а Кредобанк просить 15 % і без другої застави («першою» заставою виступає житло, що купується). Деякі вимагають 40 % і навіть 50 %, наприклад, Креді Агріколь Банк. Індустріалбанк за окремими програмами вимагає до 80 %.

Умови отримання іпотеки посилюються.
Мінімальний аванс повинен становити від 30 % до 50 % від вартості житла, а переплата по кредиту складе в середньому 25 % на рік.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Vzyat-ipoteku-stanovitsya-vse-slozhnee.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!