Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Висновки і рекомендації «БАЛАНСУ» підтверджуються судовою практикою

July 29, 2016

Предмет спору: розмір пені, що підлягає стягненню за порушення грошових зобов'язань

Ситуація

Підприємство уклало договір із контрагентом. Сторони узгодили всі істотні умови і передбачили взаємну відповідальність за невиконання договірних зобов'язань, у тому числі сплату пені за порушення грошових зобов'язань за договором.
Контрагент не виконав свої грошові зобов'язання. У результаті в нього виникла заборгованість перед підприємством. Підприємство звернулося до господарського суду з позовом про стягнення з контрагента як заборгованості за договором, так і пені за прострочення виконання грошових зобов'язань.

У чому проблема

Укладаючи договір, сторони, як правило, передбачають взаємну відповідальність за невиконання договірних зобов'язань. У тому числі нарахування пені за невиконання грошових зобов'язань, яку винна сторона буде зобов'язана сплатити на користь іншої сторони. Проте узгоджений сторонами розмір пені може перевищувати встановлений законодавством граничний розмір – подвійну облікову ставку НБУ.
Проте, у разі судового розгляду спору підприємство-стягувач зможе розраховувати на стягнення пені тільки в сумі, обчисленій виходячи з подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в періоді, за який стягується пеня.

Чому виникає спір

Підприємство-стягувач хоче отримати від контрагента-боржника гроші, що належать йому за договором (суму оплати і пені за прострочення). Контрагент-боржник не може або не хоче розрахуватися з підприємством-стягувачем.

Про що попереджав «БАЛАНС»

На законодавчому рівні встановлено максимальний розмір пені за прострочення виконання грошових зобов'язань. Згідно із ч. 2 ст. 343 Господарського кодексу (далі – ГК) і ст. 1, 3 Закону від 22.11.96 р. № 543/96-ВР (далі – Закон № 543), за прострочення платежу платник сплачує на користь отримувача коштів пеню в розмірі, який установлюється за угодою сторін (обчислюється від суми простроченого платежу), але не може перевищувати подвійну облікову ставку НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня (див. «БАЛАНС», 2015, № 39-40, с. 56).

Судова практика

Надалі рекомендації, запропоновані «БАЛАНСОМ», були підтверджені позицією ВГСУ при розгляді спору між суб'єктами господарювання. Розглянемо цей спір докладніше.

Обставини справи

При укладенні договору сторони передбачили пеню за порушення грошових зобов'язань у розмірі 0,1 % від суми несвоєчасно погашеного грошового зобов'язання за кожний день прострочення. Такий розмір пені перевищував подвійну облікову ставку НБУ, що діяла в період, за який повинна бути стягнута пеня. Звернувшись до господарського суду з позовною заявою, ТОВ-стягувач просило стягнути з ТОВ-боржника пеню в розмірі, передбаченому договором.
ВГСУ, розглянувши спір, частково задовольнив позовні вимоги стягувача. Суд прийняв рішення залишити в силі постанову апеляційного господарського суду і рішення господарського суду в частині, що стосується стягнення з боржника пені за порушення грошових зобов'язань за договором з розрахунку подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який пеня підлягала стягненню (постанова від 19.04.16 р., ЄДРСР, реєстр. № 57280995).

Аргументи ВГСУ

1. Згідно із Законом № 543 розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу і не може перевищувати подвійну облікову ставку НБУ.
2. За умовами договору за порушення строку розрахунків контрагент несе відповідальність у вигляді сплати пені у розмірі 0,1 % від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожний день прострочення.
3. Установлений договором розмір пені (0,1 % від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожний день прострочення платежу) перевищує розмір пені, установлений Законом № 543 (подвійна облікова ставка НБУ).
Тому вимоги стягувача підлягають задоволенню частково. Пеня за порушення грошових зобов'язань підлягає стягненню з контрагента виходячи з подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення платежу.

Висновок

Як бачите, рекомендації від «БАЛАНСУ» надалі підтверджуються судовою практикою: збігаються з позицією ВГСУ. А отже, наша сьогоднішня порада буде корисна як стягувачеві, так і боржникові.
Стягувачеві і боржникові слід пам'ятати: у разі стягнення пені в судовому порядку сума пені, що підлягає стягненню, буде визначена судом згідно із законодавством, тобто виходячи з подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в періоді, за який стягується пеня. Навіть якщо в договорі сторони узгодили більший розмір пені.

Джерело: «БАЛАНС», 2016, № 60.

[p3170]

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!