Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Виплата зарплати один раз на місяць

December 6, 2016

Працівник підприємства звернувся із заявою про виплату йому заробітної плати один раз на місяць. Чи вважається це порушенням, якщо так, то яку відповідальність передбачено?

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.
У випадку коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.
Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.
Можливість вчинення порушень щодо строків виплати заробітної плати на підставі заяви працівника чинним законодавством не допускається.
Таким чином, роботодавець, який на підставі заяви працівника здійснює виплату заробітної плати один раз на місяць, вчиняє порушення, за яке передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 510 до 1 700 грн (у разі повторного вчинення порушення — від 1 700 до 5 100 грн).
Крім того, передбачено штрафну санкцію у розмірі одної мінімальної заробітної плати (на сьогодні це 1 600 грн).

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Vyplata-zarplaty-odin-raz-v-mesyac

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!