Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Вибираємо метод оцінки незавершеного виробництва

July 25, 2014

Чинне законодавство України жорстко не регламентує методи і процедури оцінки незавершеного виробництва (далі – НВ). Тому практично неможливо знайти підприємства, які б робили це однаково, навіть при випуску однорідної або подібної продукції. Проте існують найбільш часто застосовувані методи оцінки залишків НВ, на яких ми й зупинимося в цій консультації. А бухгалтер вибере собі той, який визнає найбільш придатним.
Проведення підприємством оцінки НВ на кінець місяця – дуже важливий крок для забезпечення достовірної оцінки собівартості випущеної готової продукції, оскільки зрештою це впливає на чистий прибуток підприємства, його оподаткування і розмір дивідендів власників. Водночас чинне законодавство України не обмежує підприємство у виборі відповідних методів і процедур оцінки НВ. Тому кожне підприємство, зважаючи на особливості власного виробництва продукції (робіт, послуг), має право самостійно визначити ті методи і прийоми проведення оцінки НВ, які дозволять:
· з одного боку, провести достовірну оцінку НВ виходячи з особливостей калькулювання собівартості цієї продукції;
· з іншого боку, зробити це швидко, без додаткових витрат часу і праці.
Вибрану методику оцінки НВ рекомендуємо закріпити в наказі про облікову політику підприємства або в іншому внутрішньому розпорядчому документі.

Найбільш розповсюджені методи детально розглянуті у консультації з ПК № 14/2014 «Виробництво і собівартість продукції: первинні документи та обік».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!