Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Уводиться в дію Закон про оцінку впливу на довкілля

December 18, 2017

Із 18 грудня уводиться в дію Закон від 23.05.17 р. № 2059-VIII (далі – Закон № 2059), яким установлюються правові та організаційні засади оцінки впливу на довкілля (далі – ОВД) з метою запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів у процесі прийняття рішень про провадження госпдіяльності (реконструкцію, технічне переоснащення, розширення, перепрофілювання, ліквідацію (демонтаж) об’єктів, інше втручання в природне середовище), які можуть мати значний вплив на довкілля.
ОВД передбачає: підготовку суб’єктом господарювання (далі – СГ) відповідного звіту; проведення громадського обговорення; аналіз уповноваженим органом інформації, наданої в такому звіті, будь-якої додаткової інформації, яку надає СГ, а також інформації, отриманої від громадськості під час громадського обговорення, здійснення процедури оцінки транскордонного впливу, іншої інформації; надання уповноваженим органом мотивованого висновку з ОВД (далі – висновок), який ураховується в рішенні про провадження планованої діяльності СГ.
Планована діяльність та об’єкти, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці такого впливу, розподіляються на дві категорії:
• І категорія, зокрема, включає: нафто та газопереробні заводи; ТЕС, ТЕЦ із певними характеристиками; установки для виробництва збагачення/переробки ядерного палива тощо; чорну та кольорову металургію; хімічне виробництво; будівництво визначених Законом об’єктів; поводження з відходами тощо;
• ІІ категорія, зокрема, включає: сільське господарство, лісівництво та водне господарство; видобувну, енергетичну, хімічну, харчову промисловість; підприємства текстильної, шкіряної, деревообробної і паперової промисловості продуктивністю понад 1 т на добу; туризм та рекреацію тощо.
Статтею 3 Закону № 2059, зокрема, забороняється:
• розпочинати плановану діяльність цих категорій без оцінки впливу на довкілля та отримання рішення про провадження діяльності;
• здійснювати госпдіяльність, експлуатацію об’єктів, інші втручання в природне середовище і ландшафти в разі недодержання екологічних умов, передбачених у висновку, рішенні про провадження планованої діяльності та проектах будівництва, розширення, перепрофілювання, ліквідації (демонтажу) об’єктів, інших втручань у природне середовище і ландшафти, а також змін у цій діяльності або подовження строків її провадження.
Крім того, визначено перелік правопорушень у даній сфері та установлено, що особи, винні в порушенні законодавства про ОВД, притягаються до дисциплінарної, адміністративної, цивільної чи кримінальної відповідальності.
Дія Закону не поширюється на СГ, які отримали рішення про провадження планованої діяльності до 18 черня 2017 року, за винятком окремих випадків. Висновки державної екологічної експертизи, одержані до 18 грудня цього року, зберігають чинність та мають статус висновку.
Також на виконання вимог Закону 13 грудня цього року Кабмін прийняв:
• Критерії визначення планованої діяльності, її розширення та зміни, які не підлягають оцінці впливу на довкілля;
• Порядок проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля;
• Порядок передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля та Порядок ведення Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля.
Згідно законодавства від сьогодні:
• подання документів здійснюється безпосередньо шляхом унесення їх до відкритого Єдиного реєстру з ОВД, що забезпечить відкритість та обмежить контакт чиновника із суб’єктом господарювання;
чітко визначені стадії подання, строки подання, опрацювання та зразки документів, визначених у Законі та необхідних для отримання висновку з ОВД;
• визначено порядок установлення плати за забезпечення громадського обговорення в процесі оцінки впливу на довкілля та напрями, за якими можуть використовуватись кошти.
Перейти в Єдиний реєстр можна за посиланням http://eia.menr.gov.ua
У Єдиному реєстрі ви зможете ознайомитись із відповідним законодавством, необхідними інформаційними та довідковими матеріалами щодо процедури оцінки впливу на довкілля. На сьогодні реєстр працює в тестовому режимі з базовим функціоналом; заплановано введення додаткових модулів та функцій, доопрацювання в процесі функціонування.
Мінприроди з метою належного впровадження ОВД на практиці також залучає необхідну технічну допомогу, зокрема, у співпраці із проектом ЄС «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» (APENA) будуть реалізовуватись пілотні проекти щодо розгляду перших справ з ОВД, а розробка та підтримка функціонування Реєстру здійснюється у співпраці з Програмою розвитку ООН за фінансової підтримки Шведського Королівства.
Контакти для зворотного зв’язку:
• відділ оцінки впливу на довкілля (m.shimkus@menr.gov.ua);
• електронне звернення на сайті Мінприроди (https://menr.gov.ua/content/electronne_zvernennya.php);
• гаряча телефонна лінія Мінприроди (https://menr.gov.ua/content/garyacha-telefonna-liniya.html).

 Джерело: http://www.kmu.gov.ua/

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!