Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зустрічайте: нова декларація акцизного податку!

January 11, 2017

Зовсім недавно набув чинності наказ Мінфіну від 26.09.16 р. № 841 (далі – Наказ № 841), яким:
• змінено редакцію наказу Мінфіну від 23.01.15 р. № 14 і затверджено нову форму декларації акцизного податку (далі – декларація);
• викладено в новій редакції Порядок заповнення декларації (далі – Порядок № 841).
У листі від 09.12.16 р. № 39423/7/99-99-15-03-03-17 ДФС роз'яснила деякі особливості декларування акцизного податку за новою формою.
Давайте розглянемо, які зміни з'явилися у формі декларації.
Чим обумовлені зміни у формі декларації?
Форма декларації була оновлена у зв'язку з такими змінами в Податковому кодексі (далі – ПК):
• з'явився новий об'єкт оподаткування (реалізація пального) і, відповідно, нові платники акцизного податку та порядок адміністрування акцизного податку (уведення Системи електронного адміністрування реалізації пального);
• змінилася ставка роздрібного акцизу щодо пального;
• змінилася база оподаткування в разі виробництва та реалізації в Україні і ввезення на її територію тютюнових виробів.
Ці зміни діють із кінця 2015 – початку 2016 року.
За який період уперше подається нова декларація?
Офіційно Наказ № 841 був опублікований 22.11.16 р. («Офіційний вісник України» від 22.11.16 р. № 90). Тому, згідно з п. 46.6 ПК, перший звітний період, за який подається нова декларація, – грудень 2016 року. Значить, не пізніше 20 січня 2017 року (це п'ятниця) платникам акцизу слід відзвітувати вже за новою формою.
Що змінилося у формі декларації?
1. Повністю видозмінено розділ В декларації. У цьому розділі наводиться розрахунок зобов'язання з акцизу з реалізації пального, називається він «Податкові зобов'язання з реалізації пального».
2. Із нумерації розділів виключено букву «Ґ». Тепер цей розділ став розділом Д, відповідно розділ Д став розділом Е. Ця зміна повинна полегшити роботу бухгалтерам, тому що раніше при заповненні декларації саме при проставлянні цієї букви могла виникнути помилка.
3. Розділ Д (раніше розділ Ґ), призначений для заповнення платниками роздрібного акцизу, зазнав змін і дуже скоротився – зараз там наводиться сума зобов'язань з акцизу тільки в розрізі кодів КОАТУУ. Докладний розрахунок суми податку наводиться в додатку 6.
4. Декларацію доповнено двома додатками: додатком 11, у якому розраховується податок із реалізації пального, і новим додатком 9, який заповнюється у випадку порушення продавцем пального порядку заповнення та реєстрації акцизних накладних. Відповідно, «колишній» додаток 9 зараз є додатком 10.
Як заповнити та подати декларацію?
Нагадаємо платникам акцизного податку основні правила заповнення та подання декларації.
1. Імпортерам підакцизних товарів не потрібно подавати декларацію, за винятком:
• імпортерів алкогольних напоїв і тютюнових виробів;
• осіб, які порушили митний режим або умови цільового використання (ЗІР, категорія 116.07).
2. Платники акцизу з реалізації пального, а також особи, які мають діючі ліцензії на право здійснення операцій із підакцизними товарами (наприклад, роздрібні торговці алкоголем і тютюном), подають декларації за кожен місяць – незалежно від того, була в них у звітному періоді така діяльність чи ні (п. 49.21 ПК; ЗІР, категорія 116.07). Якщо платник не потрапляє під зазначений перелік осіб, то в разі відсутності діяльності і показників, що підлягають декларуванню, декларацію він подавати не зобов'язаний.
3. Платник роздрібного акцизу, що реалізує підакцизні товари не за основним місцем обліку, подає декларації до контролюючих органів, які обслуговують адміністративно-територіальні одиниці, у яких розташовані такі пункти продажу (ЗІР, категорія 116.07). Податок при цьому сплачується до місцевого бюджету таких адміністративно-територіальних одиниць (пп. 222.3.2 ПК).
4. Платники акцизного податку заповнюють і подають тільки ті додатки та розділи декларації, операції з яких вони здійснюють і за якими в них виникають зобов'язання з податку (п. 2 розд. І Порядку № 841).
5. Якщо суб'єкт господарювання є платником одночасно декількох видів акцизного податку, то він подає одну декларацію з відповідними розділами та додатками (п. 3 розд. ІІІ Порядку № 841).
6. Якщо платник акцизного податку до перевірки знаходить помилку в поданій раніше декларації, він повинен уточнити зобов'язання з податку одним зі способів:
• або подати уточнюючу декларацію
• або подати додаток 8 у складі декларації за поточний звітний період (п. 16 розд. ІІІ Порядку № 841).

Алгоритм заповнення декларації для платника роздрібного акцизу див. у повній консультації в "Баланс" № 1, від 05.01.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!