Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Усе, що варто знати про кредитне поручительство

July 14, 2016

Верховним Судом України на засіданні Судової палати у цивільних справах 29 червня 2016 року № 6-272цс16 про стягнення в солідарному порядку заборгованості за кредитним договором було сформовано наступну позицію.
За змістом частини четвертої статті 559 ЦК порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі, якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом 6 місяців з дня настання строку виконання основного зобов’язання не пред’явить вимоги до поручителя.
Якщо умовами договору кредиту передбачені окремі самостійні зобов’язання боржника про повернення боргу щомісяця частинами і встановлено самостійну відповідальність боржника за невиконання цього зобов’язання, то в разі неналежного виконання позичальником цих зобов’язань позовна давність за вимогами кредитора до нього про повернення позичених коштів повинна обчислюватися з моменту настання строку погашення кожного чергового платежу.
Оскільки відповідно до статті 554 ЦК поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, то зазначені правила (з урахуванням положень частини четвертої статті 559 ЦК) повинні застосовуватися і до поручителя.
Таким чином, в разі неналежного виконання боржником зобов’язань за кредитним договором передбачений частиною четвертою статті 559 ЦК строк пред’явлення кредитором вимог до поручителя про повернення боргових сум, погашення яких згідно з умовами договору визначено періодичними платежами повинен обчислюватися з моменту настання строку погашення кожного чергового платежу.
Отже, оскільки кредитним договором передбачено, що чергові платежі боржник повинен був здійснювати не пізніше 10 числа кожного місяця, а за договором поруки відповідальність поручителя настає з наступного дня після дати платежу, передбаченої кредитним договором, з моменту несплати кожного з платежів відповідно до статті 261 ГК починається перебіг позовної давності для вимог до боржника, і розрахунок встановленого частиною четвертою статті 559 ЦК шестимісячного терміну для пред’явлення вимог до поручителя.
У разі пред’явлення банком вимог до поручителя більш ніж через 6 місяців після настання терміну для виконання відповідної частини основного зобов’язання в силу положень частини четвертої статті 559 ЦК порука припиняється в частині певних щомісячних зобов’язань щодо повернення грошових коштів за межами цього терміну.
Разом з тим правовідносини поруки за договором не можна вважати припиненими в іншій частині, яка стосується відповідальності поручителя за невиконання боржником окремих зобов’язань за кредитним договором про погашення кредиту до закінчення 6 місяців з моменту виникнення права вимоги про виконання відповідної частини зобов’язань.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Vse-chto-stoit-znat-o-kreditnom-poruchitelstve

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!