Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

До уваги сільгосппідприємств-спецрежимників

December 26, 2016

Для сільськогосподарських підприємств, що обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, Проектом Закону України від 15.09.2016 р. № 5132 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» пропонується встановити, що:
- рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ, які додатково відкриті сільськогосподарським підприємствам, що обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, закриваються з дня наступного за граничним терміном сплати податкових зобов'язань за грудень 2016 р., а для платників, які обрали квартальний податковий період — за IV кв. 2016 р.;
- реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, складених платниками — сільськогосподарськими підприємствами, що до 01.01.2017 р. застосовували спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 цього Кодексу, за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, визначених відповідно до п. 209.7 цієї статті, має бути здійснена не пізніше 15.01.2017 р. Реєстрація таких податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних не може здійснюватися з порушенням  зазначеного;
- сума від'ємного значення за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, визначених відповідно до п. 209.7 ст. 209 цього Кодексу, сформована платниками — сільськогосподарськими підприємствами, що до 01.01.2017 р. застосовували спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 цього Кодексу, за результатами звітного (податкового) періоду за грудень 2016 р. / IV квартал 2016 р., переноситься до податкової звітності наступного звітного (податкового) періоду, у якій відображаються розрахунки з бюджетом.
Крім того проектом Закону України від 07.11.2016 р. № 5368 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)» передбачено доповнення підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» нормою, якою передбачено незастосування штрафних санкцій та пені до сільськогосподарських підприємств, що застосовують спеціальний режим оподаткування ПДВ за заниження ними податкового зобов’язання з ПДВ або завищення бюджетного відшкодування, які виникли внаслідок порушення порядку розподілу податкового кредиту, визначеного пп. 209.15.1 п. 209.15 ст. 209 цього Кодексу, за звітні (податкові) періоди з 01.01.2016 р. по 01.01.2017 р.

Для суб’єктів літакобудування

Законопроектом № 3458-д від 08.11.2016 р. «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі» тимчасово, до 01.01.2025 р., для суб'єктів літакобудування, що підпадають під дію норм ст. 2 Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості», передбачено:

звільнення від сплати ПДВ по операціях з:

- ввезення на митну територію України в митному режимі імпорту товарів (крім підакцизних), що використовуються для потреб літакобудівної промисловості, якщо такі товари є звільненими від оподаткування ввізним митом згідно з пп. 2 п. 4 розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України;
- постачання на митній території України результатів науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт, які виконуються для потреб літакобудівної промисловості
У встановлений період операції з продажу продукції (послуг), яка вироблена зазначеними підприємствами за рахунок коштів Державного бюджету України, передбачається оподатковувати ПДВ за нульовою ставкою.
Крім того запропоновано звільнити від оподаткування прибуток підприємств літакобудування, які здійснюють розробку та/або виготовлення з кінцевим складанням літальних апаратів та двигунів до них;
Також зазначеним законопроектом передбачено звільнення від сплати земельного податку суб'єктів літакобудування, які здійснюють розробку та/або виготовлення з кінцевим складанням літальних апаратів та двигунів до них, за винятком земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти соціального, торговельного, сільськогосподарського призначення та непромислового будівництва.

Податкова накладна

При складанні податкових накладних передбачається обов’язкове зазначення коду товару згідно з УКТЗЕД, а для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.
Водночас, якщо постачатимуться не підакцизні товари чи товари, ввезені на митну територію України, то можна зазначати код товару згідно з УКТЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.
При цьому штрафні санкції, передбачені п. 1201.3 ст. 1201 Податкового кодексу, за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг до 31.12.2017 р. не застосовуватимуться (Проект Закону України від 07.11.2016 р. № 5368 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)».

Реєстрація податкових накладних

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН буде здійснюватися з урахуванням граничних строків:
- для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, — до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
- для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) місяця, — до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.
У разі порушення таких строків застосовуються штрафні санкції згідно з Податковим кодексом. (Проект Закону України від 07.11.2016 р. № 5368 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)».

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Vnimaniyu-selxozpredpriyatij---specrezhimshhikov

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!