Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Внесення батьківської плати за перебування дитини в інтернатному навчальному закладі

June 7, 2016

Батьки дітей, які перебувають у школах-інтернатах, мають вносити батьківську плату. Розглянемо, як це здійснюється, кому передбачено зниження такої плати та які категорії осіб можуть бути звільнені від неї.
Підстави для внесення батьківської плати
За перебування дитини в такому загальноосвітньому навчальному закладі (далі – ЗНЗ), як інтернат, батьки дітей (за відсутності законодавчо встановлених для них пільг) мають вносити батьківську плату.
Питання утримання вихованців у школах-інтернатах усіх типів регулюються постановою КМУ від 26.08.02 р. № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» (далі – Постанова № 1243) та Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом МОН від 21.11.02 р. № 667 (далі – Порядок № 667).
Цими документами визначається також розмір батьківської плати. Так, батьки або особи, які їх замінюють, мають сплачувати 20 % середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім‘ї за утримання одного вихованця в загальноосвітній школі-інтернаті, спеціалізованій школі-інтернаті І–ІІІ ступенів.
Водночас якщо йдеться про утримання учнів із сімей, де виховується троє і більше дітей, то нормами п. 3 Постанови № 1243 та розд. 3 Порядку № 667 їх батькам чи особам, які їх замінюють, передбачено зниження розміру такої плати. Для батьків учнів загальноосвітніх шкіл-інтернатів, які проживають у сім‘ях, але харчуються та одягаються за рахунок держави, установлено знижку 20 %.
Зрозуміло, що знижку слід розраховувати від суми, яку батьки повинні були внести без урахування пільги.
Визначення права на безоплатне утримання в інтернатних закладах
Із прийняттям Закону від 24.12.15 р. № 911-ІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі – Закон № 911) насамперед зазнала змін низка законів та інших нормативно-правових актів, якими регулюються питання функціонування освітніх закладів. Зокрема, це стосується фінансування цих закладів, перебування в них на повному державному утриманні вихованців, забезпечення їх харчуванням. Про зміну на законодавчому рівні раніше встановлених державних пільг для згаданих осіб, у тому числі учнів шкіл-інтернатів, ви могли дізнатися із публікації в «БАЛАНС-БЮДЖЕТІ», 2016, № 9, с. 26.
Як відомо, згідно зі ст. 21 Закону від 13.05.99 р. № 651-ХІV «Про загальну середню освіту» держава гарантує повне утримання певних категорій осіб. Так, батьківська плата не справляється:
•    за утримання вихованців, які перебувають у школах-інтернатах усіх типів та відносяться до числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Додамо, що в п. 12 постанови КМУ від 05.04.94 р. № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» уточнено, що ця норма не застосовується до дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням);
•    з одиноких матерів (батьків), які виховують дитину без батька (матері), за перебування вихованців у школах-інтернатах усіх типів;
•    за перебування осіб у спеціальних загальноосвітніх школах (школах-інтернатах), які потребують корекції фізичного та(або) розумового розвитку.
Крім того, після введення в дію Закону № 911 з 01.01.16 р. згідно зі ст. 32 Закону від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон № 280) коло власних та делегованих повноважень виконкомів сільських, селищних та міських рад розширено. Зокрема, на ці виконкоми покладається організація матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів освіти, що належать територіальним громадам або передані їм, організація в цих закладах харчування. Їм дозволяється вирішувати питання:
•    про повне державне утримання дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, у школах-інтернатах;
•    утримання за рахунок держави осіб, які мають вади у фізичному чи розумовому розвитку і не можуть навчатися в масових навчальних закладах, у спеціальних навчальних закладах;
•    надання громадянам пільг на утримання дітей у школах-інтернатах, інтернатах при школах.
Разом з тим залишилося незмінним право органів місцевого самоврядування на забезпечення харчуванням за кошти бюджету учнів ЗНЗ усіх типів. Це стосується й інтернатних навчальних закладів. Однак для фактичного здійснення цього необхідно передбачити відповідні видатки в місцевих бюджетах.
 Чи є витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу (далі – СК)підставою для звільнення матері від плати за перебування дитини в інтернаті?

 Чи включається до сукупного доходу сім’ї для нарахування батьківської плати допомога одинокій матері? Як бути, якщо сім’я за попередні шість місяців не має доходів?

Читайте в «Баланс-Бюджет» № 23, від 06.06.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!