Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Вплив нерегулярних виплат надбавок на базовий місяць індексації

March 18, 2015

У разі підвищення розмірів мінімальної зарплати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих громадянами за цей місяць, не провадиться. З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.
У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.
Надбавки, які не мають разового характеру і передбачені чинним законодавством, є об’єктами індексації і збільшення їх розміру впливає на визначення базового місяця.
Встановлення надбавок за високі досягнення у праці, за складність, напруженість у роботі, за виконання особливо важливої роботи у розмірі до 50 % посадового окладу передбачено постановою КМУ від 30.08.02 р. № 1298 та наказом Міносвіти від 26.09.05 р. № 557.
Тобто, місяць, коли вперше встановлюється така надбавка, та місяць, в якому збільшується відсоток цієї надбавки порівняно з попереднім періодом, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.
У разі, якщо надбавка була встановлена, а потім деякий час не виплачувалася, і знову була встановлена працівнику у такому ж розмірі, то місяць повторного встановлення надбавки не є підставою вважати місяць базовим.
Якщо розмір надбавки зменшується, а потім надбавка знову встановлюється працівнику в такому ж розмірі, базовий місяць не змінюється.
Місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів працівників у зв’язку із розширенням зони обслуговування, збільшенням обсягу робіт, суміщенням професій (посад), виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника, оплатою за роботу за сумісництвом на одному підприємстві, в установі, організації, а також за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації (у разі, коли не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу)).

Лист Мінсоцполітики від 27.01.15 р. № 69/13/84-15.

Новини за темою:
Індексація зарплати та соцдопомоги: роз’яснює Мінсоцполітики
Інфляція в Україні прискорилась

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!