Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Вплив змін обмінного курсу на рівень цін залежить від напряму та розміру курсових коливань

July 28, 2016

Минулого тижня в Національному банку України відбувся відкритий дослідницький семінар, під час якого презентовано результати проведеного дослідження "Нелінійний ефект перенесення обмінного курсу на внутрішні ціни в Україні" ("Nonlinear Exchange Rate Pass-Through to Domestic Prices in Ukraine").
Дослідження присвячене оцінюванню впливу змін номінального ефективного обмінного курсу на рівень споживчих цін в Україні. Отримані результати свідчать, що величина впливу залежить від напряму та розміру курсових коливань.
По-перше, ефект перенесення на базову інфляцію внаслідок девальвації національної грошової одиниці значно більший, ніж у випадку зміцнення обмінного курсу. Це може пояснюватися високим рівнем монополізації ринків. У конкурентному середовищі, де виробники змагаються за частку ринку, внутрішні ціни більш чутливі до ревальвації обмінного курсу, ніж до девальвації. Проте в умовах недосконалої конкуренції іноземний експортер справляє вагомий вплив на формування ціни на ринку країни імпортера та у випадку зміцнення валюти імпортера має схильність до коригування своєї націнки, що дає змогу утримати фіксовані ціни та збільшити прибуток. Натомість девальвація валюти імпортера стимулює іноземного виробника до підвищення своїх цін для уникнення збитків.
По-друге, споживчі ціни по-різному реагують на малі, помірні та великі зміни обмінного курсу.  Тоді як малі та великі курсові коливання значною мірою переносяться на рівень споживчих цін, вплив помірних коливань є незначущим. Такі висновки - ще один аргумент на користь застосування Національним банком режиму інфляційного таргетування, який характеризується помірними коливаннями обмінного курсу.
З матеріалами дослідження українською мовою можна ознайомитися в останньому випуску дослідницького журналу “Вісник Національного банку України” за посиланням: https://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=34339680.

З презентацією дослідження можна ознайомитися за посиланням: https://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=34388884

Відео семінару можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=0ME7aHy6bvk

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Vliyanie-izmenenij-obmennogo-kursa-na-uroven-cen-zavisit-ot-napravleniya-i-razmera-kursovyx-kolebanij

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!