Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Власники істотної участі у банку повинні до 08.06.15 р. подати до НБУ відповідні пакети документів

April 2, 2015

Відповідно до пункту 2 розділу II Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов`язаних з банком осіб" (далі – Закон) особа (одноосібно чи спільно з іншими особами), яка внаслідок застосування вимог цього Закону визнається власником істотної участі у банку, зобов`язана:
- протягом одного місяця з дня набрання чинності цим Законом повідомити про це банк;
- протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом подати до НБУ документи, визначені ст. 34 Закону "Про банки і банківську діяльність".
Істотна участь - це пряме та/або опосередковане володіння однією особою самостійно чи спільно з іншими особами 10 і більше відсотками статутного капіталу та/або права голосу акцій, паїв юрособи або незалежна від формального володіння можливість значного впливу на управління чи діяльність юрособи.
Особа визнається власником опосередкованої істотної участі незалежно від того, чи здійснює така особа контроль прямого власника участі в юрособі або контроль будь-якої іншої особи в ланцюгу володіння корпоративними правами такої юрособи.
Відповідно до п. 1.2 розділу I Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів значний вплив на управління або діяльність юрособи - пряме та/або опосередковане володіння однією особою самостійно чи спільно з іншими особами від 10, але нижче рівня 50 % статутного капіталу та/або права голосу акцій, паїв юрособи або незалежна від формального володіння можливість здійснення такого впливу на управління чи діяльність юрособи.
Таким чином, особи, які мають значний вплив на управління та діяльність контролера банку, самого банку, розглядаються як особи, які є власниками істотної участі, а отже, повинні до 08.06.15 р. подати до НБУ пакети документів для погодження набуття істотної участі у банку (або один пакет документів, якщо зазначені особи є групою осіб, що пов`язані спільними економічними інтересами).

Лист НБУ від 31.03.15 р. № 24-00011/21353.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!