Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Верховний Суд зробив висновок про виплату сум відшкодування шкоди

April 14, 2016

Верховний Суд України дійшов висновку, що відповідно до п. 39 Правил відшкодування власником підприємства, установи і організації або уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним трудових обов'язків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 червня 1993 року № 472, одноразова допомога виплачується потерпілому в місячний строк з дня визначення медико-соціальною експертною комісією стійкої втрати професійної працездатності, а в разі смерті потерпілого - з дня його смерті особам, які мають на це право. Про це йдеться в Постанові Судової палати в цивільних справах ВСУ від 30 березня 2016 року № 6-58цс16.
Так, згідно з п. 43 Правил, якщо потерпілому з вини власника своєчасно не визначена або не виплачена сума відшкодування шкоди, то ця сума виплачується без обмеження протягом будь-якого терміну і підлягає коригуванню у зв'язку із зростанням цін на споживчі товари і послуги в порядку, встановленому ст. 34 Закону України «Про оплату праці».
Ця норма права передбачає відповідальність власника не тільки за несвоєчасну виплату сум відшкодування шкоди, а й за несвоєчасне визначення цих сум.
У ст. 34 Закону України «Про оплату праці» встановлено, що компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати, проводиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги в порядку, встановленому чинним законодавством.
Такий порядок в період з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2000 року був встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1997 року №1427, якою затверджено Положення про порядок компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати.
Виходячи з аналізу зазначених нормативних актів та змісту п. 43 Правил № 472 у разі несвоєчасної виплати або несвоєчасного визначення сум відшкодування шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням трудових обов'язків (в т.ч. в разі несвоєчасної виплати або несвоєчасного визначення сум одноразової допомоги), стягненню підлягає компенсації за втрату частини доходу у зв'язку із затримкою її виплати в порядку, передбаченому ст. 34 Закону України «Про оплату праці» та Положенням №1427.
З повним текстом судового рішення можна ознайомитися за посиланням.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Verxovnyj-Sud-sdelal-vyvod-o-vyplate-summ-vozmeshheniya-vreda.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!