Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Верховний Суд зробив висновок про дотримання банками прав споживачів фінпослуг

June 7, 2016

Як відомо, Національний банк України час від часу приймає постанови, якими можливість вкладників повернути свої гроші в повному обсязі обмежується.
Такі постанови дозволяли банкам, фактично порушуючи чинне законодавство і умови укладених з вкладниками договорів, зберігати необхідні для виплати кошти.
Але не так давно, 11 травня 2016 року, Верховний Суд України прийняв постанову по справі № 6-37цс16, суть якої зводиться до того, що якщо банк зобов'язався після закінчення певного терміну повернути вкладнику обумовлену суму з відсотками, то він зобов'язаний це зробити в будь-якому випадку, навіть незважаючи на обмежувальні постанови Нацбанку.
Якщо ж банк відмовився розрахуватися з людиною або виплатив йому не всю суму, то він зобов'язаний сплатити чималу пеню - не тільки 3% річних на всю невиплачену суму сукупно, як вигідно банкам, але ще і 3% за кожен день несплати за відсутності обмежень НБУ.
Що важливо, ВСУ у своїй правовій позиції чітко вказав, що до подібних правовідносин застосовується Закон «Про захист прав споживачів».
Як відзначають експерти, не виключено, що після такого рішення кількість позовів про повернення вкладів у повному обсязі значно зросте, і вигравати такі справи буде набагато простіше.
Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://sud.ua/.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Verxovnyj-Sud-sdelal-vyvod-o-soblyudenii-bankami-prav-potrebitelej-finuslug.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!