Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи ведеться на членів фермерського господарства табель обліку робочого часу?

January 21, 2016

Ні, виходячи з вимог законодавства, на членів ФГ табель обліку робочого часу вести не потрібно. Пояснимо чому.

Відповідно до ст. 27 Закону від 19.06.03 р. № 973-IV «Про фермерське господарство» (далі – Закон № 973) трудові відносини у ФГ базуються на підставі праці його членів, а в разі виробничої необхідності ФГ має право залучати до роботи в ньому інших громадян за трудовим договором. При цьому трудові відносини членів ФГ регулюються статутом цього ФГ, а осіб, залучених до роботи за трудовим договором, – законодавством про працю.

Отже, із членами ФГ трудовий договір не укладається. Більш того, відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону № 973 членами ФГ не можуть бути особи, які працюють у ФГ на підставі трудового договору. Тобто із членами ФГ трудовий договір не укладається.

Зазначимо, що необхідність ведення обліку робочого часу випливає із трудового законодавства, що містить вимоги щодо норм робочого часу (ст. 50 КЗпП) та вимоги щодо розмірів оплати праці при виконанні норми робочого часу (ст. 95 КЗпП). А оскільки із членами ФГ трудовий договір не укладається, на них не поширюються вимоги трудового законодавства, тому й вести табель обліку робочого часу на них немає необхідності.

Проте врахуйте, що табель обліку робочого часу потрібно вести на всіх найманих працівників ФГ (саме стосовно тих, з ким укладено трудовий договір, а не членів ФГ), якщо такі є. Такий табель ведеться за типовою формою № П-5, затвердженою наказом Держкомстату від 05.12.08 р. № 489.

Може виникнути ситуація, що у ФГ буде всього один найманий працівник. Чи необхідно в такому разі вести табель обліку робочого часу? Так, обов’язково. Таку саму позицію викладено і в листі Мінпраці від 13.05.10 р. № 140/13/116-10, де сказано, що ведення табеля обліку робочого часу на підприємствах з невеликою чисельністю працівників також є обов’язковим).

Таким чином, законодавство не містить вимог щодо ведення табеля обліку робочого часу членів ФГ (утім, як і заборони вести цей документ, якщо є потреба в ньому).

«БАЛАНС-АГРО», 2016, № 4.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!