Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Валютно-обмінні операції по-новому

May 13, 2014

Затверджена нова редакція Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої постановою НБУ від 12.12.02 р. № 502.
Зокрема, встановлені такі особливості здійснення валютно-обмінних операцій:
- продаж банком готівкової інвалюти фізособам-резидентам в сумі, що не перевищує в еквіваленті 15 000 гривень, здійснюється на підставі документа, що посвідчує особу та підтверджує резидентність (копії документів, як і раніше, залишаються в документах дня банку);
- купівля банком готівкової інвалюти у фізосіб на суму, що не перевищує в еквіваленті 150 000 гривень, та операції з конвертації (обміну однієї іноземної валюти на іншу) здійснюються без документа, що посвідчує особу, із зазначенням у квитанції про здійснення валютно-обмінної операції прізвища, імені та по батькові клієнта;
- купівля банком готівкової інвалюти у фізособи-нерезидента за її згодою може здійснюватись без оформлення довідки-certificate про здійснення обміну валюти;
- операції конвертації інвалюти та купівля банком іноземної валюти у фізосіб на суму, що перевищує в еквіваленті 150 000 гривень, здійснюються відповідно до вимог законодавства України, які передбачають ідентифікацію клієнта.
Крім того, відтепер банк може не здійснювати додаткову ідентифікацію клієнта під час проведення валютно-обмінних операцій, якщо цей клієнт уже ідентифікований у банку. Банк має перевірити тотожність даних, унесених до клієнтської бази, та даних, зазначених у пред’явленому документі. На підтвердження раніше проведеної ідентифікації в квитанції має бути зазначений номер справи з юридичного оформлення рахунку клієнта або номер відкритого рахунку.
Зміни також стосуються порядку організації роботи банків, фінустанов, зокрема, уніфікована та спрощена квитанція про здійснення валютно-обмінних операцій.
Також скасовується необхідність реєстрації пунктів обміну іноземної валюти в територіальному управлінні Нацбанку, натомість встановлюється вимога щодо надання територіальному управлінню повідомлення про початок його роботи.
Як і раніше, курс купівлі та продажу інвалют за гривні встановлюється головою правління банку до початку робочого дня згідно з наказом та залишається незмінним протягом операційного дня. Також діє заборона на встановлення обмеження щодо номіналу, ознак зношеності та року емісії платіжних банкнот.

Постанова НБУ від 30.04.14 р. № 249 набирає чинності через 15 днів з дня опублікування (готується до опублікування в "Офіційному вістнику України" від 23.05.14 р. № 39).


Новини за темою:

Дію стабілізаційних заходів НБУ продовжено ще на 1 місяць

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!