Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Важлива інформація для тих, хто виплачує дивіденди! Порада від експерта редакції

July 28, 2014

Платники щомісячних авансових внесків із податку на прибуток отримали можливість зменшити їх на суми авансових внесків під час виплати дивідендів!
Хочемо повідомити добру новину підприємствам – платникам щомісячних авансових внесків із податку на прибуток, які виплачують дивіденди своїм власникам. Такі платники, напевно, знайомі з нормою абзацу п`ятого і шостого п. 57.1 Податкового кодексу. Нагадаємо, згідно із цією нормою суму щомісячних авансових внесків із податку на прибуток можна зменшити на суму авансових внесків, сплачених під час виплати дивідендів. При цьому якщо сума «дивідендних» внесків перевищує суму щомісячного внеску, то сума такого перевищення зараховується у зменшення щомісячних авансових внесків у подальших звітних місяцях аж до її повного погашення.
Що й казати, норма дуже корисна для платників податків. Адже вона дозволяє не відволікати грошові кошти підприємства (які ніколи не бувають зайвими) на переплату з податку на прибуток. Але, на жаль, на практиці ця норма не працює.
Так, фахівці Міндоходів роз`яснювали, що в 2013 році таке зарахування можна було зробити тільки за результатами звітного року в декларації з податку на прибуток (див., наприклад, відповідь на запитання 14 в Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом ДПС від 21.12.12 р. № 1171). На їхню думку, відбуватися це має таким чином: суми сплачених «дивідендних» внесків відображаються в додатку ЗП до декларації з податку на прибуток і тим самим беруть участь у зменшенні річного податкового зобов`язання. А вже із суми такого зобов`язання розраховуються суми щомісячних авансових внесків, які сплачуватимуться в наступному звітному році. Ось таким непростим способом «дивідендні» внески повинні зменшувати майбутні щомісячні авансові внески. Проте річ у тому, що згідно з алгоритмом розрахунку щомісячних внесків, наведеним у рядку 23 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (форму затверджено наказом Міндоходів від 30.12.13 р. № 872), суми «дивідендних» внесків у такому розрахунку не беруть участі. Отже, платники податків позбавлені можливості «зарахуватися» навіть за підсумками року.
Але з`явилася «перша ластівка» – лист Міндоходів від 17.07.14 р. № 17176/7/99-99-19-02-02-17. Він адресований Головному управлінню Міндоходів у Дніпропетровській області. Як випливає із цього листа, платникам податків дозволено зменшувати суми щомісячних авансових внесків, які підлягають сплаті у 2014 році на суми «дивідендних» внесків, які перевищили зобов`язання з податку на прибуток у 2013 році, а також на суми внесків, сплачені під час виплати дивідендів у 2014 році. Для такого зменшення платникам податків потрібно звернутися до свого територіального органу Міндоходів із відповідною заявою.
Таким чином, дозвіл на зарахування нарешті отримано. А швидкість його реалізації на практиці залежатиме від того, як скоро технічні фахівці Міндоходів зможуть втілити його у своїй обліковій програмі.

Новини за темою:
Сплата держдивідендів у 2014 році
Немає прибутку за перші три місяці – не буде авансових внесків за наступні дев’ять місяців

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!