Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

В Україні планується «сміттєва» революція

March 28, 2016

Україні потрібна «сміттєва» революція, як свого часу це відбулось в Польщі. У нас налічується 6 тис. сміттєзвалищ і полігонів, це понад 9 тис. га. З них перевантажених - 16 %,  не відповідають нормам екологічної безпеки -19 %. Масштаби шкоди для довкілля та здоров’я людей колосальні.
Законопроект, розроблений робочою групою міністерства, враховує ключові європейські підходи. Зокрема, щодо запровадження системи довгострокового планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях, створення Національного переліку відходів та низку інших.
Основним його стрижнем є запровадження вимог, спрямованих на попередження утворення відходів, розширення вторинного використання ресурсів та утворення системи їх переробки. Крім цього, законопроектом передбачено врегулювання питань здійснення господарської діяльності у сфері поводження з відходами. Так, планується максимальне спрощення отримання документів дозвільного характеру в даній сфері.
За різними оцінками, у нас переробляється лише 3 - 8 % відходів, тоді як у країнах ЄС - понад 60 %. На вітчизняні звалища потрапляє близько 95% твердих побутових відходів, у тому числі небезпечні. І потрапляють вони туди без будь-яких проміжних ланок. В Україні немає ні налагодженої системи роздільного збору сміття, ні системи поводження з відходами як у всій Європі, де на першому місці стоїть запобігання утворенню відходів. Далі йде підготовка до повторного використання, потім переробка і тільки як останній крок - захоронення на звалищах. Саме тому Закон «Про відходи» - це перший принциповий крок у створенні в Україні цивілізованої системи поводження з відходами.
Також, прийняття нової редакції Закону «Про відходи» є необхідною умовою повноцінної імплементації Директиви 20087/98/ЄС про відходи, а також виконання Угоди про асоціацію з ЄС.
Ознайомитись із повним текстом проекту Закону можна за посиланням: http://menr.gov.ua/normbaza/regulatory/555-povidomlennia-pro-opryliudnennia

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/V-Ukraine-planiruetsya-musornaya-revolyuciya.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!