Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

В якому випадку ОСББ повинна зареєструватися платником ПДВ

November 15, 2016

ГФС в листі від 01.11.16 р. № 7074/К/26-15-12-05-11 розглянуло питання щодо господарської діяльності ОСББ.

В ОСББ відсутній об'єкт оподаткування за водо-, тепло-, газо-, електропостачання, гарячого водопостачання та інших послуг, кошти за які власники житлових і нежитлових приміщень перераховують безпосередньо на рахунки підприємств, організацій, які надають ці послуги, або перераховують на рахунок об'єднання для накопичення і наступного перерахунку підприємствам, організаціям, які надають ці послуги.

Якщо для власників житлових і нежитлових приміщень ОСББ встановило окрему плату за послуги з перерахування отриманих від власників коштів підприємствам, організаціям, які надають такі та інші послуги, у ОСББ виникає об'єкт обкладення ПДВ виходячи з вартості наданих послуг.

Також кошти, що надходять на банківський рахунок ОСББ від власників житлових і нежитлових приміщень для компенсації витрат на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності об'єднання, не підпадають під об'єкт обкладення ПДВ.

Крім того, ОСББ може здійснювати господарську діяльність для забезпечення власних потреб безпосередньо або шляхом укладення договорів з фізичними чи юридичними особами. Така господарська діяльність об'єднання (наприклад, здача в оренду нежитлових приміщень), підпадає під визначення об'єкта оподаткування ПДВ.

Якщо обсяг операцій, що обкладаються ПДВ, протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн. грн (без ПДВ), ОСББ повинна зареєструватися платником податку в обов'язковому порядку.

Для обов'язкової реєстрації платником податку враховується обсяг операцій, які відповідно до ПКУ є об'єктом оподаткування (підлягають оподаткуванню за ставкою 20 %, 7 % або 0 %, а також ті, які звільнені від оподаткування). Операції, що не є об'єктом оподаткування (подані в ст. 196 ПКУ) при визначенні обсягу операцій, по досягненню якого реєстрація у якості платника податку є обов'язковою, не враховуються.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/V-kakom-sluchae-OSMD-dolzhno-zaregistrirovatsya-platelshhikom-NDS.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!