Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

В якому випадку оренда землі державної та комунальної власності включається до витрат ФОП?

December 7, 2015

Розглянуто питання щодо можливості включення до витрат ФОП, які працюють на загальній системі оподаткування, витрат по оренді землі державної та комунальної власності.
Відповідно до ст. 177 ПК об'єктом оподаткування доходів, отриманих ФОП на загальній системі оподаткування від провадження своєї господарської діяльності, є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої ФОП. При цьому до переліку таких витрат, зокрема, відносяться інші витрати, що пов'язані з веденням господарської діяльності, в тому числі на оплату оренди.
Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов'язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.
Право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.
Таким чином, ФОП набувають у користування земельні ділянки державної або комунальної власності для провадження власної підприємницької та іншої діяльності. За користування такими ділянками ФОП сплачує орендодавцю обов'язковий платіж - орендну плату, розмір якої встановлюється договором між орендодавцем та орендарем. По своїй правовій природі такий договір оренди є цивільно-правовим.
Так, основною умовою для віднесення ФОП на загальній системі оподаткування сум сплаченої орендної плати за землі державної та комунальної власності до витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходу, є використання таких земель саме для здійснення власної господарської діяльності. Інших умов та обмежень податковим законодавством не встановлено.

Лист Комітету ВР з питань податкової та митної політики від 10.11.15 р. 04-27/10-1784.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!