Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

У яких випадках реєстрація ПН може бути припинена

June 22, 2017

20 червня набули чинності:

              Критерії оцінки ступеня ризику (далі – Критерії), достатні для зупинення реєстрації ПН і РК у ЄРПН;

              вичерпний перелік документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію ПН/РК у ЄРПН.

До 25.06.17 р. ДФС повинна провести аналіз ефективності застосування Критеріїв і в п'ятиденний строк (тобто до 30.06.17 р.) подати до Мінфіну пропозиції щодо вдосконалення Критеріїв. Надалі щоквартально (до 5-го числа першого місяця кварталу) подавати до Мінфіну пропозиції щодо вдосконалення Критеріїв.

Як і ким оцінюється ступінь ризику, достатній для припинення реєстрації ПН/РК? Таку оцінку робить ДФС шляхом постійного автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК Критеріям (далі – моніторинг).

За якими критеріями здійснюється моніторинг? Критеріїв усього два.

Критерій 1. Повинні одночасно дотримуватися такі умови:

              зазначений у ПН обсяг постачань товарів (послуг) у 1,5 разу перевищує залишок різниці між обсягом постачань таких товарів (послуг) та обсягом їх придбань (у т. ч. і в результаті імпорту). Зазначені обсяги розраховуються за даними зареєстрованих у ЄРПН з 01.01.17 р. ПН/РК і митних декларацій;

·                     у зазначеному залишку переважають (становлять більше 75 %) товари з кодами УКТЗЕД, які визначаються ДФС (коди ще не визначені!);

·                     зазначені в ПН товари (послуги) відсутні в інформації, поданій платником за формою, наведеною в додатку до Критеріїв (таблиця даних платника податків), як товар (послуги), які поставляються (виготовляються) на постійній основі.

Тобто показники цього критерію повинні застосовуватися комплексно. Проте на цей момент відсутній перелік товарів, що підпадають під ризик, і в платників не було можливості подати інформацію про проваджувану діяльність. От чому цей критерій «дотримувався» тільки при невідповідності обсягу постачань обсягу придбань. Це й призвело до великої кількості квитанцій із попередженнями, отриманих платниками ПДВ.

Крім того, є ще додаткова умова. Припустимо, за результатами моніторингу буде виявлено, що ПН/РК відповідає комплексному критерію 1. Тоді перевіряється також відповідність суми ПДВ, зазначеної в поданій на реєстрацію ПН/РК, середньомісячній сумі сплачених платником податків і його відокремленими підрозділами за останні 12 місяців ЄСВ, податків і зборів (крім імпортного ПДВ). І якщо при дотриманні всіх умов критерію 1 ще й сума ПДВ у ПН/РК більша від середньомісячної суми сплачених податків, тоді реєстрація ПН/РК припиняється.

Критерій 2. Відсутність (анулювання, припинення) ліцензій, які підтверджують право суб'єкта господарювання на виробництво, імпорт, експорт, оптову і роздрібну торгівлю такими підакцизними товарами, як:

              спирт етиловий та інші спиртні дистиляти, алкогольні напої, пиво (пп. 215.3.1 Податкового кодексу, далі – ПК);

              тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну (пп. 215.3.2 ПК).

У яких випадках ПН/РК, відправлені на реєстрацію до ЄРПН, не підпадають під моніторинг? Не підпадають під моніторинг ПН/РК у таких випадках:

              якщо ПН не підлягає видачі покупцю – платнику ПДВ та/або складена на операцію, звільнену від обкладення ПДВ;

              якщо обсяг постачань за всіма ПН/РК платника, зареєстрованими в поточному місяці (з урахуванням поданої на реєстрацію ПН/РК, яка перевіряється), становить менше 500 000 грн. і при цьому керівник такого платника обіймає аналогічну посаду не більше ніж у 3 діючих платників податків;

              якщо загальна сума ЄСВ, податків і зборів (за винятком сум імпортного ПДВ), сплачених у 2016 році платником податків і його відокремленими підрозділами, становить більше 5 млн грн. Зверніть увагу: ця ознака використовуватиметься тільки до 01.01.18 р.;

              якщо відношення загальної суми сплачених платником податків і його відокремленими підрозділами за останні 12 місяців ЄСВ, податків і зборів (за винятком сум імпортного ПДВ) до загальної суми постачань товарів (послуг) на митній території України за ставками 7 % та 20 % за останні 12 місяців перевищує коефіцієнт 0,05.

Тобто в короткому викладі: якщо (ЄСВ, податки і збори : Сума постачань) > 0,05.

І якщо при цьому сума ПДВ, зазначена платником у зареєстрованих в ЄРПН ПН/РК за звітний період (з урахуванням поданої ПН/РК), виявиться меншою від найбільшої місячної суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН за останні 12 місяців, помноженої на коефіцієнт 1,3. Тобто в короткому вигляді: якщо ПДВзвіт. пер < (ПДВmaxміс х 1,3).

Що робити платнику, який отримає квитанцію про припинення реєстрації ПН/РК (у т. ч. і квитанцію з попередженням протягом тестового періоду)?

У такому разі платник має право подати до органу ДФС інформацію за формою, наведеною в додатку до Критеріїв. Це таблиця даних платника податків (далі – таблиця), яка містить інформацію стосовно: видів економічної діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010; коду товарів згідно з УКТЗЕД, які на постійній основі поставляються та/або отримуються; коду послуг згідно з ДКПП ДК 016:2010, які на постійній основі поставляються та/або отримуються. Зазначена інформація подається платником ПДВ в електронній формі за допомогою електронного зв'язку з накладенням електронного цифрового підпису.

Зверніть увагу! Припустимо, до органу ДФС надійде інформація, що платник подав недостовірні дані. Тоді комісія ДФС може прийняти рішення про те, що інформація, наведена в таблиці, не враховуватиметься при моніторингу. Тобто вважатиметься, що інформація про товар (послугу) узагалі не подавалася.

Наказ Мінфіну від 13.06.17 р. № 567 набув чинності з 20.06.17 р. («Офіційний вісник України» від 20.06.17 р. № 48).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!