Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи збільшується фінрезультат на суму штрафів за самостійно виявлені помилки?

July 21, 2017

Фінрезультат податкового (звітного) періоду збільшується платником податку на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь осіб, які не є платниками податку (крім фізосіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 % відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX Податкового кодексу (далі – ПК).
Цивільно-правова відповідальність є однією із форм (видів) юридичної відповідальності, суть якої полягає в примусовому впливі на порушника цивільних прав та обов'язків шляхом застосування щодо нього санкцій, які спричиняють додаткові невигідні майнові наслідки, яка передбачена нормами Цивільного кодексу (далі – ЦК) та інших актів цивільного законодавства.
З урахуванням ст. 546, 549 ЦК, ст. 230 Господарського кодексу неустойкою (штрафом, пенею) визнається сума санкцій, яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити в разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.
При цьому ПК має власне визначення штрафної санкції, якою в податкових відносинах вважається плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері ЗЕД.
Таким чином, фінрезультат до оподаткування не збільшується на суми штрафів, нарахованих платником податку в разі самостійного виявлення помилок у податковій звітності.

Лист ДФС від 07.07.17 р. № 1049/6/99-99-15-02-02-15/IПК.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!