Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Затверджено обов`язкові критерії до обмеження ризиків для фінкомпаній

November 13, 2017

Затверджено Положення про обов'язкові критерії та фінансові нормативи, а також вимоги, що обмежують ризики в діяльності фінансових компаній – управителів при здійсненні діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій із нерухомістю.
Для компаній-управителів установлено такі нормативи:
– поточне співвідношення суми залучених від установників управління майном коштів до власного капіталу управителя не може становити більше ніж 50;
– управитель зобов'язаний постійно підтримувати норматив платоспроможності не меншим, ніж 8 %, норматив поточної ліквідності – не меншим, ніж 20 %.
Власні активи фінансової установи мають забезпечувати постійне отримання чистого прибутку для формування резервного фонду, причому розмір щорічних відрахувань до цього фонду не може бути меншим, ніж 5 % суми чистого прибутку. Фінансова установа – управитель ФФБ додатково зобов'язана постійно підтримувати оперативний резерв у розмірі не менше ніж 5 % коштів, залучених від установників управління майном.
Також на управителів покладено обов'язок протягом п'ятнадцяти робочих днів із дати створення ФФБ, отримання свідоцтва про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН у НКЦПФР, підписання останнього з договорів із забудовником, прийняття уповноваженим органом управителя рішення про заміну забудовника, прийняття управителем рішення про подання до суду позовної заяви щодо передачі ФФБ в управління іншій установі, надходження до управителя інформації про прийняття забудовником рішення про подання до суду позовної заяви, отримання управителем письмового повідомлення про введення об'єкта будівництва в експлуатацію від забудовника, збільшення термінів уведення об'єкта будівництва в експлуатацію більше ніж на 90 днів, прийняття управителем рішення про припинення ФФБ та/або ФОН подавати відповідну інформацію до Нацкомфінпослуг.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 08.08.17 р. № 3386 набуває чинності із дня офіційного опублікування, крім абзацу третього п. 6 розд. III Положення, який набуває чинності з 1 січня 2018 року.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!