Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Затверджено положення про емісію електронних платіжних засобів

November 12, 2014

Затверджено Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням (далі – Положення).

Вимоги цього Положення поширюються на платіжні організації, учасників платіжних систем, які є суб’єктами відносин, що виникають під час здійснення операцій, ініційованих із використанням електронних платіжних засобів цих платіжних систем та їх користувачів.

Вимоги цього Положення не поширюються на суб’єктів господарювання, що здійснюють випуск телефонних, транспортних, паливних, дисконтних карток та інших засобів, які не належать до платіжних і призначені для фіксування в електронному вигляді заборгованості емітента перед користувачем цих засобів за попередньо оплаченими товарами (послугами), та на операції, що здійснюються з їх використанням.

Зокрема, встановлено, що банк для здійснення емісії та еквайрингу електронних платіжних засобів, призначених для використання в Україні та за її межами, має право створювати внутрішньодержавні та міжнародні платіжні системи або укладати договори з платіжними організаціями платіжних систем про членство або про участь у цих системах.

Банк має право здійснювати емісію електронних платіжних засобів та/або еквайринг на підставі внутрішньобанківських правил. Внутрішньобанківські правила затверджує орган управління банку, уповноважений на це згідно зі статутом.

Банк зобов’язаний ідентифікувати клієнтів, які відкривають рахунки в банку, і користувачів електронних платіжних засобів, які здійснюють операції з їх використанням за цими рахунками, відповідно до порядку, установленого законодавством України, що регулює відносини у сфері запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

Платіжні організації зобов’язані забезпечувати однаковий доступ до платіжних систем, у яких використовуються електронні платіжні засоби, постачальникам платіжних послуг і юридичним особам, що надають технічні й технологічні послуги, якщо їх діяльність відповідає законодавству України, задовольняє вимоги платіжної організації щодо участі в платіжній системі та вони відповідно до правил платіжної системи були сертифіковані платіжною організацією на надання певних послуг.

Банки, які уклали договори з платіжними організаціями платіжних систем, зобов’язані надавати користувачам незалежно від їх місцезнаходження/місця проживання однаковий доступ до отримання послуг банку з переказу та отримання інформаційних послуг із використанням електронних платіжних засобів, забезпечивши таку можливість у всіх відокремлених підрозділах банку, у яких здійснюється обслуговування рахунків користувачів.

Постанова НБУ від 05.11.14 р. № 705 набула чинності з 12.11.14 р.

Новини за темою:

Розрахунково-касові операції з використанням Visa, MasterCard не обкладаються ПДВ

В якому випадку підприємець зобов’язаний встановити термінал?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!