Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Уточнено Порядок застосування санкцій до небанківських фінансових установ

May 14, 2015

Затверджено Положення про застосування Національним банком України санкцій за порушення законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.
Зокрема, цим Положенням встановлено, що НБУ за порушення (невиконання/неналежне виконання) фінансовими установами вимог Закону та/або нормативно-правових актів НБУ, що регулюють діяльність у сфері запобігання легалізації (далі - нормативно-правові акти), що були встановлені в результаті перевірок (виїзна перевірка, безвиїзний нагляд з питань фінансового моніторингу), в установленому цим Положенням порядку застосовує до них санкції протягом 6 місяців із дня виявлення НБУ, але не пізніше ніж через 3 роки з дня вчинення порушення, до яких належать:
1) штрафні санкції;
2) анулювання ліцензії на право провадження певних видів діяльності фінансової установи;
3) відсторонення посадової особи фінансової установи від посади.
Днем виявлення НБУ порушення є дата складання:
1) довідки про виїзну перевірку фінансової установи (її відокремленого підрозділу);
2) акта про результати безвиїзного нагляду з питань фінансового моніторингу фінансової установи.
НБУ має право на підставі результатів контролю і нагляду застосовувати до фінансових установ санкції за невиконання ними Рішень/письмових вимог/вимог цього Положення/документів НБУ протягом 6 місяців із наступного дня після завершення строку, установленого НБУ.
Рішення має містити, зокрема інформацію про факти, що свідчать про вчинення фінансовою установою порушень, з посиланням на конкретні норми Закону та/або нормативно-правових актів, а також документи НБУ в разі необхідності.
НБУ може запросити для надання пояснень керівника (керівників) фінансової установи, працівника фінансової установи, відповідального за здійснення фінансового моніторингу, на засідання уповноваженого органу НБУ, який розглядатиме питання щодо застосування санкцій до фінансової установи.
Запрошення надсилається електронною поштою НБУ (або в письмовій формі) не пізніше ніж за 2 робочих дні до дати проведення засідання уповноваженого органу НБУ.
Нез`явлення запрошених осіб фінансової установи на засідання не є підставою для відкладення розгляду питання щодо застосування санкцій.
НБУ надсилає фінансовій установі засвідчену копію Рішення/оригінал письмової вимоги рекомендованим листом з повідомленням про вручення із забезпеченням конфіденційності.
Застосування санкцій до фінансової установи за порушення не звільняє від адміністративної відповідальності посадових осіб фінансової установи та інших осіб, винних у вчиненні порушень.

Постанова НБУ від 12.05.15 р. № 316 набула чинності з 14.05.15 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!