Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Установлення пільг із плати за землю бюджетними установами

February 23, 2015

У цій консультації ми поговоримо про порядок та строки встановлення органами місцевого самоврядування пільг із плати за землю, що регулюється Податковим кодексом (далі – ПК), а також проаналізуємо, чи правомірні висновки окремих податкових органів щодо застосування пільг із земельного податку лише починаючи із 2016 року, якщо рішення про таке застосування прийнято у 2015 році.
Норми щодо сплати земельного податку викладено в ст. 269–289 ПК.
Що стосується пільг зі сплати цього податку, то, як визначено п. 284.1 ПК, органи місцевого самоврядування мають повідомити податкові органи про встановлені пільги до 25 грудня року, що передує звітному, а в подальшому при прийнятті нових рішень щодо зазначеної інформації – до 1-го числа першого місяця кварталу, що настає за звітним кварталом, у якому відбулися зазначені зміни.
Звідси очевидно, що процес надання пільг не обмежується 25 грудня, а пільги можуть надаватися і в подальшому після цієї дати.
І дійсно, у п. 284.2 ПК розглядається як нормальна ситуація, коли право на пільгу згідно з рішеннями органів місцевого самоврядування виникає в платника земельного податку протягом року і для такої ситуації виписано чіткі правила.
А саме такий платник звільняється від сплати податку на землю починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право (як бачимо, про застосування пільги в майбутньому році, як уважають деякі податківці, тут не йдеться). У разі ж утрати права на пільгу протягом року цей податок за аналогією сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право (можливо, у цій ситуації податківці не стали б наполягати на скасуванні пільги аж наступного року).
На виконання наведених норм ПК, якщо сільською радою в січні цього року було прийнято рішення про звільнення від сплати земельного податку, наприклад, навчальних закладів, то такі заклади можуть скористатися пільгою починаючи з лютого 2015 року.
Бюджетні установи, для яких рішенням відповідного органу місцевого самоврядування встановлено пільги, мають відобразити їх у Податковій декларації з плати за землю на 2015 рік за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 30.12.13 р. № 865. Якщо пільги надано в січні 2015 року, то установа повинна була одразу відобразити їх у річній декларації, поданій до 20 лютого цього року. У разі якщо такі пільги надано після подання річної декларації, згідно з абзацом другим п. 286.4 ПК установа має подати уточнюючу річну декларацію.
Крім того, установи, які користуються пільгами, мають подати до податкового органу Звіт про суми податкових пільг за формою, наведеною в додатку до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233.

Більш детальну консультацію та умовний приклад як розрахувати та відобразити в декларації податок за землю див. у «БАЛАНС-БЮДЖЕТ» № 8, який вийшов з друку 23.02.15 р.

Новини за темою:
Яким чином заповнюються графи 8, 9 додатка 1 до декларації з плати за землю?
Місцева рада не встановила розмір податку – сплачуйте за мінімальними ставками.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!