Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Удосконалено умови купівлі валюти банками-первинними дилерами ринку валютних ОВДП

January 18, 2016

НБУ покращив умови для купівлі інвалюти банками-первинними дилерами, які придбали облігації внутрішньої державної позики, номіновані в інвалюті (далі - ОВДП), на аукціонах з їх розміщення та здійснили їх наступний продаж на вторинному ринку.
Так, під час продажу банком-первинним дилером ОВДП в інвалюті на вторинному ринку розрахунки здійснюються у гривні. Водночас розрахунки за результатами первинного розміщення здійснюються у валюті випуску облігацій. Це впливає на валютну позицію банка-первинного дилера.
Надано можливість банку-первинному дилеру збалансувати валютну позицію в таких випадках. Відтепер до сальдо, на скільки загальний обсяг купівлі інвалют перевищує обсяг їх продажу, дозволено включати загальний обсяг тих ОВДП (за номінальною вартістю), які продані банком-первинним дилером іншому банку або клієнту.
Реалізувати таку можливість банк-первинний дилер зможе лише на наступний день після проведення Мінфіном аукціону з первинного розміщення таких ОВДП. Підставою для включення до розрахунку сальдо є факт укладання банком-первинним дилером договору про продаж таких ОВДП не пізніше дня наступного за днем проведення аукціону та перерахування ним коштів в інвалюті на рахунок Держказначейства. Після цього банк-первинний дилер зможе придбати валюту як у іншого банка, так і у клієнта.
Продаж облігацій здійснюється клієнту банка-первинного дилера за умови, якщо цей клієнт у день укладення угоди з купівлі-продажу ОВДП продав інвалюту на умовах "тод" з власного поточного/інвестиційного рахунку, відкритого в банку-первинному дилері. Сума продажу валюти має бути не менша, ніж обсяг ОВДП за номінальною вартістю, куплених цим клієнтом.

Постанова НБУ від 14.01.16 р. № 7 набула чинності з 16.01.16 р. і діє до 04.03.16 р. включно.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!