Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Юросіб забов’яжуть звітувати про своїх кінцевих вигодоодержувачів

October 8, 2014

Верховна Рада готує на друге читання законопроект № 5114 „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів”.

Законопроектом передбачається, що підприємства, крім державних та комунальних підприємств, зобов’язані встановлювати свого кінцевого вигодоодержувача, регулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього та надавати її державному реєстратору.

Так в Єдиному державному реєстрі повинна міститися інформація про кінцевого вигодоодержувача юрособи, а саме:

- прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);

- країна громадянства;

- серія та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця;

- місце проживання;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);

- інформація про структуру власності засновників – юросіб (крім політичних партій, творчих спілок та їх територіальних осередків, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, державних органів, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій).

Неподання державному реєстратору інформації про кінцевого вигодоодержувача юрособи або подання завідомо неправдивої інформації карається штрафом від 1000 до 2000 НМДГ (від 17000 грн. до 34000 грн.) або громадськими роботами на строк від 160 до 240 годин.

Крім цього передбачено, що кінцевий вигодоодержувач юрособи - це фізособа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юрособи безпосередньо або через інших осіб, що здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов’язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління, або яка має можливість здійснювати вплив шляхом прямого або опосередкованого володіння однією особою самостійно або спільно з пов’язаними фіз- та/або юрособами часткою в юрособі у розмірі 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юрособі.

При цьому фізособою - кінцевим вигодоодержувачем юрособи не може бути особа, яка має формальне право на 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юрособі, але є агентом, номінальним утримувачем (номінальним власником) або є тільки посередником щодо такого права.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!