Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Юридична сила електронного первинного документу

February 14, 2014

Відповідно до п. 135.2 Податкового кодексу доходи/витрати, які враховуються для визначення об`єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують отримання платником податку доходів/здійснення платником податку витрат, обов`язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухобліку та інших документів, встановлених розділом II Кодексу.
Положенням, затвердженим наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88, встановлено, що первинні документи, створені в електронному вигляді, застосовуються у бухобліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.
Статтею 8 Закону України від 22.05.03 р. № 851-IV "Про електронні документи та електронний документообіг" передбачено, що юридична сила електронного документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму, та встановлено виключний перелік випадків, коли електронний документ не може бути застосований як оригінал. Оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним цифровим підписом автора. У разі надсилання електронного документа кільком адресатам або його зберігання на кількох електронних носіях інформації кожний з електронних примірників вважається оригіналом електронного документа. Також Законом визначено, що паперовою копією документа для електронного документа є візуальне подання електронного документа на папері, яке засвідчене в порядку, встановленому законодавством.
Тобто, якщо первинний документ, зокрема, акт виконаних робіт оформлено відповідно до вимог, встановлених ст. 9 Закону України від 16.07.99 р. № 996-XIV "Про бухоблік та фінзвітність в Україні" та законами щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису, то такий документ, створений в електронному вигляді, буде мати юридичну силу.

Лист ГУ Міндоходів у м. Києві від 03.02.14 р. 1001/10/26-15-11-01-08.

10 правил оформлення первинних документів, а також багато іншого про первинні документи на всі випадки життя - див. спецвипуск «БАЛАНС» № 68-69, який вийшов з друку 29.08.13 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!