Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Впорядковано процедуру занесення об`єктів культурної спадщини до Держреєстру нерухомих пам`яток України

September 16, 2016

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку визначення категорій пам’яток для занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Відповідну постанову було прийнято на засіданні Уряду 14 вересня.
Розроблений Мінкультури документ був розглянути та схвалений на засіданні урядового комітету, а також доопрацьований із спеціалістами Секретаріату Кабінету Міністрів України.
Головна проблема в тому, що за останні роки сформувалася негативна судова практика, відповідно до якої об’єкти нерухомої спадщини, які мали статус пам’яток місцевого значення були виключені із Держреєстру через відсутність в обліковій документації на момент прийняття відповідного рішення Мінкультури довідки про майнову цінність об’єкта. У Києві, наприклад, це об’єкти на вул. Хорива, 2 та вул. Грушевського, 4б. Цим самим створено судовий прецедент, цілком реальним наслідком якого може стати масове виключення з реєстру тих об’єктів, які за своєю сутністю мають історичну цінність, є пам’ятками, проте через порушення формальної процедури внесення до Реєстру можуть втрати свій охоронний статус і навіть бути зруйнованими фізично».
Міністр культури інформував, що пропонованим актом, в існуючий Порядок вносяться наступні зміни: з переліку облікової документації, яка є обов’язковою для занесення об’єкту до Державного реєстру, виключається паспорт на пам’ятку, довідка про майнову цінність об’єкта та встановлюється трирічний термін для ініціювання компетентними органами перед міністерством питання про внесення щойно виявленого об’єкта культурної спадщини до реєстру.
Результатом реалізації цього проекту буде удосконалення нормативного забезпечення сфери охорони культурної спадщини, упорядкування процедури занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та об’єктивне зменшення витрат з державного і місцевого бюджетів на виготовлення облікової документації.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Uporyadochena-procedura-zaneseniya-obektov-kulturnogo-naslediya-v-Gosreestr-nedvizhimyx-pamyatnikov-Ukrainy

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!