Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Сплата ЄСВ: особливості для фізосіб-підприємців

April 12, 2017

Платниками ЄСВ є фізособи-підприємці, у тому числі фізособи – підприємці – платники єдиного податку, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, у тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.
Єдиний внесок нараховується:
• для фізосіб-підприємців (крім платників єдиного податку) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. У разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, установленої Законом від 08.07.10 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464). При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску;
• для фізосіб-підприємців-єдинників – на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, установленої Законом № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Єдинники, які віднесені до першої групи платників, визначених у пп. 1 п. 291.4 ПК, мають право сплачувати єдиний внесок у сумі не менше за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється відповідно до ст. 24 Закону від 09.07.03 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пропорційно до сплаченого ЄСВ.
Мінімальний страховий внесок – це сума ЄСВ, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру зарплати на розмір внеску, установлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.
Для зазначеної категорії платників установлена обов’язкова ставка ЄСВ, що дорівнює 22 % бази нарахування.
Право на звільнення від сплати ЄСВ за себе мають фізособи-підприємці, за умови, що вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
Фізособи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та одночасно є найманими працівниками (застрахованими особами), не звільняються від сплати ЄСВ за себе. Для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і є пенсіонерами за віком та отримують відповідно до закону пенсію, нарахування ЄСВ здійснюється на загальних підставах.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!