Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Облік смарт-карток, літератури та деяких споруд у бюджетників: роз’яснює Мінфін Щодо обліку смарт-карток

October 22, 2014

У разі, якщо установами застосовуються смарт-картки при отриманні палива, пального і мастильних матеріалів, відображення в обліку придбання палива, пального і мастильних матеріалів здійснюється у порядку відображення операцій з придбання цих матеріалів за талонами. Вартість самої смарт-картки обліковується у порядку, визначеному для МШП.

Аналітичний облік операцій з іншими коштами ведеться за кожним грошовим документом і кожною сумою в дорозі в розрізі видів коштів та кодів бюджетної класифікації. Записи проводяться в міру здійснення операцій, але не пізніше наступного дня.

Щодо обліку довідникової та методичної літератури

Бібліотечні фонди незалежно від вартості окремих примірників книг обліковуються на субрахунку 112 "Бібліотечні фонди" рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи" Плану рахунків. До бібліотечного фонду належать: наукова, художня і навчальна література, спеціальні види літератури та інші видання.

Довідникова і методична література, термін корисного використання якої менше одного року, відображається тільки в аналітичному обліку зі списанням фактичних витрат на її придбання. Строк корисного використання і зберігання літератури визначається уповноваженими фахівцями бухгалтерії та фіксується в наказі чи розпорядженні.

Щодо обліку ліній електропередач, трансмісій та трубопроводів

Лінії електропередач, трансмісії та трубопроводи з усіма проміжними пристроями, необхідними для трансформації (перетворення) і передачі енергії та для переміщення трубопроводами рідких та газоподібних речовин до споживача, кабельні та повітряні лінії зв`язку тощо обліковуються із виділенням в окрему підгрупу на субрахунку 103 "Будинки та споруди".

Для нарахування зносу та з метою уніфікації та обґрунтованості визначення суми зносу необоротних активів установ застосовуються строки їх корисного використання та річні норми зносу.

Зокрема, перелічені вище об`єкти основних засобів належать до підгрупи 4, для якої встановлена норма зносу до первісної вартості в розрахунку на рік 5 % зі строком корисного використання 20 років.

Щодо обліку тимчасових (нетитульних) споруд

Тимчасові нетитульні споруди входять до складу основних засобів.

Для нарахування зносу та з метою уніфікації та обґрунтованості визначення суми зносу необоротних активів установ застосовуються строки їх корисного використання та річні норми зносу.

Встановлено норму зносу в розрахунку на рік у розмірі 20 % до первісної (переоціненої) вартості тимчасових нетитульних споруд із строком корисного використання 5 років.

Лист Мінфіну від 18.09.14 р. 31-11420-08-25/24064.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!