Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Облік ПДВ при блокуванні податкових накладних

September 7, 2017

У консультації розглянемо, на яких рахунках обліковуються суми ПДВ, а також як відобразити ПДВ у випадку блокування реєстрації податкових накладних (далі – ПН).

Особливості ПДВ-обліку
Для обліку нарахування податкових зобов'язань і податкового кредиту з ПДВ Інструкціями № 141 і № 291 передбачено такі субрахунки:

  • 641 «Розрахунки за податками» – на ньому відображається сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету;
  • 643 «Податкові зобов'язання» – за дебетом цього субрахунка відображається нарахування ПДВ при отриманні передоплати від покупців (замовників) за товари (послуги), за кредитом – їх списання при відвантаженні товарів (виконанні робіт, наданні послуг);
  • 644 «Податковий кредит» – тут ведеться облік сум ПДВ, на які підприємство придбало право зменшити податкові зобов'язання.

До цих субрахунків платник ПДВ може відкрити додаткові субрахунки (третього порядку). Рекомендуємо зафіксувати такі субрахунки в наказі про облікову політику або наказі про організацію бухгалтерського обліку. Наприклад, на субрахунку:

  • 6415 «Розрахунки з ПДВ» відображаються податкові зобов'язання (за кредитом) і податковий кредит (за дебетом), підтверджений документами: митною декларацією (далі – МД), ПН або одним із замінників ПН, перелічених у п. 200.11 ПК;
  • 6441 «Податковий кредит із ПДВ» відображається: за кредитом – нарахування податкового кредиту при перерахуванні передоплати за товари, роботи, послуги, за дебетом – його списання при отриманні товарів (робіт, послуг) (пп. 2.2 Інструкції № 141);
  • 6442 «Непідтверджений податковий кредит із ПДВ» відображаються суми вхідного ПДВ, які не підтверджені ПН, зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), або у випадку, якщо в платника є зареєстровані, але такі, що містять помилки, ПН (п. 8 Інструкції № 141). За дебетом цього субрахунка відображається нарахування на дату першої події сум ПДВ, за якими право на податковий кредит не підтверджене, за кредитом – списання непідтвердженого податкового кредиту.

Блокування реєстрації ПН
Згідно з п. 201.16 ПК реєстрація ПН може бути призупинена, якщо така накладна відповідає сукупності критеріїв оцінки ступені ризиків, затверджених Наказом № 567.

Що відбувається з податковим кредитом покупця та податковими зобов'язаннями постачальника у випадку призупинення реєстрації ПН?
Постачальник відображає податкові зобов'язання в загальному порядку незалежно від того, зареєстрована ПН в ЄРПН чи ні. А от покупець може відобразити податковий кредит тільки на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН (п. 198.6 ПК). Тобто, поки ПН не буде зареєстрована, у покупця не виникне право на податковий кредит.
Також варто зазначити, що ПН може бути зареєстрована в ЄРПН протягом 365 календарних днів, що настають за датою її оформлення (п. 201.10 ПК). Якщо протягом зазначеного строку цього не зробити, реєстрація ПН буде неможлива. Це значить, що податковий кредит у покупця за такою ПН буде втрачений.
Суми ПДВ, які покупець не зможе включити до складу податкового кредиту за незареєстрованними протягом 365 днів ПН, списуються в дебет субрахунка 949.

Повний текст консультації див. у Практичному керівництві № 17,

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!