Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Учаснику повернуто його частку в статутному фонді: що з ПДВ

June 22, 2017

У разі виходу учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна до його частки в статутному капіталі.
Об'єктом обкладення ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПК.
Постачання товарів – будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.
Водночас не є об'єктом обкладення ПДВ операції з випуску (емісії), розміщення в будь-які форми управління та продажу (погашення, викупу) за кошти цінних паперів (далі – ЦП), що випущені в обіг (емітовані) суб'єктами підприємницької діяльності, Нацбанком, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, органами місцевого самоврядування відповідно до закону, включаючи інвестиційні та іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій із нерухомістю, деривативи, а також корпоративні права, виражені в інших, ніж ЦП, формах; обміну зазначених цінних паперів та корпоративних прав, виражених в інших, ніж ЦП, формах, на інші ЦП, корпоративні права, виражені в інших, ніж ЦП, формах; розрахунково-клірингової, реєстраторської та депозитарної діяльності на ринку ЦП, а також діяльності з управління активами (у т. ч. пенсійними активами, фондами банківського управління), відповідно до закону та інших видів професійної діяльності на фондовому ринку, які підлягають ліцензуванню відповідно до закону.
Таким чином, операція з повернення товариством засновнику частини майна, пропорційної до його частки в статутному капіталі товариства, підпадає під визначення об'єкта обкладення ПДВ та оподатковується на загальних підставах за ставкою 20 %.
ПДВ нараховується незалежно від того, чи формувався податковий кредит при одержанні такого майна як внеску до статутного фонду.
Повернення товариством засновнику частини вартості майна, яка пропорційна до його частки в статутному капіталі товариства, у вигляді коштів не є об'єктом обкладення ПДВ.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!