Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Важке становище на підприємстві не є підставою непроведення атестації робочих місць за умовами праці

May 18, 2016

У зв'язку із скрутним фінансово - економічним становищем, що склалося на підприємстві з незалежних від нього причин, підприємство не може провести атестацію у термін, визначений у колективному договорі.
Чи дозволяється використовувати результати санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, отримані під час попередньої атестації, проведеної у травні 2009 році?

Виконуючи вимоги чинного законодавства, кожний керівник зобов’язаний усвідомити, що результати атестації робочих місць за умовами праці є єдиною прийнятною підставою для об’єктивної оцінки умов праці та обґрунтованого надання працівникам, які працюють у шкідливих і важких умовах праці пільгових пенсій за Списком № 1 та № 2, надання щорічних додаткових відпусток, встановлення доплат до тарифних ставок (окладів), скорочення тривалості робочого тижня, видача молока або інших рівноцінних харчових продуктів.
Результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової) застосовуються протягом 5 років після їх затвердження до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення чергової атестації. Продовження термінів дії атестації робочих місць за умовами праці на більший термін чинним законодавством не передбачено.
Відповідно до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» для призначення пенсії за віком на пільгових умовах недостатньо наявності відповідної професії у «Списках виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію на пільгових умовах», затверджених постановою Кабінету Міністрів України віл 16.01.03 р. № 36. Роботи в шкідливих умовах праці на протязі кожного п’ятирічного періоду повинні бути підтверджені результатами атестації робочих місць за умови зайнятості не менше 80 % робочого часу, встановленого для відповідного виробництва.
Щодо таких пільг, як додаткові оплачувані відпустки за шкідливі умови праці, то відповідно до статті 7 Закону України «Про відпустки» ці відпустки надаються працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів за Списком виробництв, цехів, професій і посад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290. Конкретна тривалість цієї відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором також залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.
Відповідно до статті 100 Кодексу законів про працю України на важких роботах та роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці встановлюється підвищена оплата праці. Віднесення робіт до категорії із шкідливими та важкими умовами праці можливе також лише на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці.
Відмови керівників щодо проведення атестації у зв’язку із скрутним економічним і фінансовим станом підприємств, яке в певній мірі має місце, не звільняє їх від відповідальності за несвоєчасне і якісне проведення атестації робочих місць за умовами праці, оскільки кошти на охорону праці передбачені діючим законодавством (ст.19 Закону України «Про охорону праці»).

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Tyazheloe-polozhenie-na-predpriyatii-ne-yavlyaetsya-osnovaniem-neprovedeniya-attestacii-rabochix-mest-po-usloviyam-truda.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!