Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Трудові перевірки по-новому: чого чекати роботодавцеві?

May 15, 2017

Постановою КМУ від 26.04.17 р. № 295, опублікованою у «БАЛАНС», 2017, № 39, затверджено:

  • Порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю (далі – Порядок контролю);
  • Порядок здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства про працю (далі – Порядок нагляду).

Чим відрізняється контроль від нагляду, хто тепер виконуватиме ці дії та в чому полягають основні нововведення, що стосуються перевірок роботодавців? Ці питання сьогодні цікавлять кожного суб'єкта господарювання (далі – СГ). Розберемося з ними по порядку.

Здійснення контролю

Хто має право контролювати. Здійснювати контроль тепер уповноважені:

1. Держпраці та її територіальні органи (далі – Держпраці).

2. Виконавчі органи міськрад міст обласного значення і сільські, селищні, міські ради об'єднаних територіальних громад (далі – виконавчі органи). Правда, слід зазначити, що ці органи мають право контролювати тільки питання (п. 2 Порядку контролю):

  • своєчасності та повноти оплати праці;
  • дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці;
  • оформлення трудових відносин.

Безпосередньо контроль здійснюватимуть інспектори праці – представники як Держпраці, так і виконавчих органів. При цьому важливо, щоб в інспектора було службове посвідчення (його форма затверджується Мінсоцполітики, а видається воно Держпраці). Зверніть увагу: посвідчення інспекторів праці, які є посадовими особами виконавчих органів, також повинні бути видані Держпраці. Цікаво, що згідно з Порядком контролю Держпраці зобов'язана вести реєстр таких посвідчень і якщо в цьому реєстрі немає інформації про пред'явлене посвідчення, то воно вважається недійсним. Хоча, чи будуть відомості із цього реєстру загальнодоступними, поки що не зрозуміло (у Порядках про це нічого не сказано).

Як контролюватимуть. Формами контролю можуть бути (п. 2, 15 Порядку контролю):

  • інспекційні відвідування;
  • невиїзні інспектування, які проводяться в приміщенні органу контролю, за узгодженням із СГ і на підставі поданих документів і пояснень СГ.

Тривалість інспекційних відвідувань і невиїзних інспектувань – не більше 10 робочих днів (далі – р. д.), а для СМП і суб'єктів мікропідприємництва – не більше 2 р. д.

Чи повинні повідомляти СГ про інспекційні відвідування. І так, і ні. За загальним правилом інспектор праці повинен повідомити СГ про майбутні інспекційні відвідування (п. 8 Порядку контролю). Ось тільки в порядку нічого не сказано про те, у який строк і яким способом це повинно бути проведено. Крім того, якщо інспекційні відвідування пов'язані з виявленням неоформлених працівників і інспектор праці вважає, що повідомлення може зашкодити таким відвідування, тоді СГ не повідомляють.

Які документи повинні пред'явити контролери. Ніяких документів, крім службового посвідчення, оформленого належним чином (про це див. вище), вони пред'являти не зобов'язані. Проте ще до початку інспекційне відвідування підлягає повідомній реєстрації Держпраці (або територіальним органом Держпраці). Як вона проводитиметься і чи можна буде перевірити її наявність, поки що теж не зрозуміло.

Що стосується журналу перевірок, то СГ має право зажадати від представників контролюючого органу розписатися в ньому. Ось тільки Порядком контролю (пп. 4 п. 14) передбачено, що робити це слід перед передачею акта перевірки на підпис СГ (його уповноваженій особі). На наш погляд, це не зовсім коректно, адже за правилами ведення цього журналу перевіряючі повинні розписатися в ньому до початку перевірки (інспекційних відвідувань) (див. наказ Держкомпідприємництва від 10.08.98 р. № 18).

Повну публікацію з відповідями на такі питання: коли можна не допустити перевіряючих; які підстави для інспекційних відвідувань; як оформляються результати здійсненого контролю; як оскаржити розпорядження, а також огляд Порядку нагляду та рекомендації юриста див. у «БАЛАНС», 2017, № 39.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!