Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Трудові відносини з надомним працівником: як оформити?

December 4, 2013

Останнім часом з`явилися різні поняття, що характеризують роботу поза офісом підприємства, зокрема: «фріланс» («фрілансер»), «віддалена робота», «надомна робота» («робота вдома»).
Фрілансер (англ. freelancer – «вільний художник») – це вільний працівник (самозайнята особа), який виконує разове замовлення або тимчасову роботу без зарахування до штату підприємства (лист Мінпраці та соцполітики від 15.05.08 р. № 105/13/116-08).
Що ж до віддаленої роботи, то на сьогодні це поняття не визначено в нормативних актах. Віддалений працівник, як правило, виконує доручену йому роботу не в приміщенні підприємства, а вдома. Різновидом віддаленої роботи є надомна робота.
На сьогодні робота надомників регулюється КЗпП і Положенням про умови праці надомників, затвердженим постановою Державного комітету СРСР із праці та соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС від 29.09.81 р. № 275/17-99 (далі – Положення № 275), яке діє в частині, що не суперечить Конституції та законам України. Проте в трудовому законодавстві відсутнє чітке та єдине визначення терміна «надомна праця».
Виходячи з нормативних актів, які так чи інакше згадують про надомників, можна зробити такий висновок. Надомниками є особи, які уклали трудовий договір про виконання роботи вдома з матеріалів та з використанням інструментів і механізмів, які надаються роботодавцем. На відміну від фрілансерів надомники є штатними працівниками підприємства (за винятком випадків укладення з ними цивільно-правових договорів).
Якщо ви за надомну працю, рекомендуємо передбачити можливість прийняття на роботу надомників внутрішніми документами (наприклад, колективним договором), зазначивши організаційні особливості їх праці виходячи зі специфіки роботи. Надомні працівники користуються тими самими правами та обов`язками, що й інші працівники. Вони мають право на відпустку (щорічну, додаткову, без збереження заробітної плати), оплату лікарняного, дотримання гарантій при звільненні.
Особливості складання трудового договору з надомниками див. у консультації «Прийняти на роботу надомника? Немає проблем!».

За матеріалами «БАЛАНС» № 97 від 05.12.13 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!